Odlar-Champagne vad är det?

Med kärlek för vinet och marken skapar odlaren sin egen champagne.

Det finns över 19.000 oberoende odlare av druvor i Champagne, de står sammanslaget för nästan 88% av all vingårdsmark i regionen.
Ca 5000 av dessa odlare producerar vin från sina egna druvor.
En odlarchampagne kan identifieras med hjälp av initialerna RM (som betyder Récoltant-Manipulant – läs mer längst ned)

Annons:

Det är här hos de små producenterna man kan skönja nästa trend i distriktet Champagne.

I alla fall om du frågar mig, jag reser väldigt ofta tillbaka till Champagne.
På senare tid har jag noterat en del nya trender som jag tänkte dela med mig av här.

Både hos vinmakare och odlare pratar man mycket just nu om ekologisk odling och vinsterna det medför, det finns förespråkare för både traditionell och ekologisk odling.
Men det finns även ett stort intresse runt biodynamisk odling. Det är främst den yngre generationen i Champagne som pratar sig varma om ekologisk och biodynamisk odling.
Detta verkar vara till följd av att klimatet i distriktet har förändrats under senare år och man ser allt oftare bra skördar med druvor som håller en allt högre mognadsgrad.
Kanske behöver det inte längre vara lika svårt att odla druvor i Champagne, så som det historiskt sett har varit.

En annan trend jag noterar är att man börjar producera fler vingårds-specifika champagner, likt sitt granndistrikt Bourgogne.

Är detta bra eller dåligt?
Det ligger nog hos vardera konsument av champagne att avgöra, men att det skapar mer intressanta viner kan vi i alla fall vara överens om.

Vad händer om trenden fortsätter?
Ja det kan man bara spekulera i, men att man genom tiderna främst har använt de olika växtplatsernas stil och smak till att blenda fram respektive hus stil av champagne är ingen nyhet.

Vad händer då om man plockar ut de bästa växtplatserna för att skapa unika champagner, som iofs är helt fantastiska. Men riskerar man då inte också att utarma sin huvudprodukt, nämligen husens NV brut.

För att citera ett känt uttryck: den som lever får se!

Foto: Raphael Cameron @DinVinguide

Récoltant-Manipulant – Odlar champagne
Négociant-Manipulant – Champagnehus som köper större delen av sina druvor
Coopérative-Manipulant – Kooperativ av många odlare där man skapar fler märken under samma tak
Récoltant-Coopérateur – Odlar champagne men skapad under taket av ett kooperativ
Société de Récoltants – Mindre antal odlare som delar hus men man ansvarar för sin egen champagne

Läs mer

Fler artiklar