Svenska flaggan
Mousserande bäst i test 2022
Skriven av Fredrik Schelin

Mousserande bäst i test 2022

Tips till dig som är nyfiken på mousserande vin med kvalitet för en mindre peng. Läs mer i mousserande bäst i test 2022.

Mousserande bäst i test 2022

Visst stämmer det att champagne generellt är dyrare än andra mousserande viner (inte alla) men det är inte det som är viktigt. Utan det centrala är vad du faktiskt tycker om! Många av oss kanske inte ens har en egen uppfattning. Utan det är först när du provar och jämför olika viner bredvid varandra i likadana glas som du upptäcker vad du faktiskt gillar. Det är oftast bland mousserande viner du kan hitta väldigt bra viner och kvalitet till ett hyfsat pris.

Frankrike

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 155 kr
Clotilde kan sin Chablis men producerar även detta härliga mousserande vin. Vinet har en fin mousse med en läcker ton av brioche. Elegant och uppfriskande bubbel. Lagrar du buteljen så smakar det som en riktig champagne. Mycket prisvärt bubbel.

Langlois Crémant de Loire Brut

Nr 7404. Pris 159 kr
Mäktiga mineraler, uppfriskande syror och lätt rökiga och strama smaker av citrus och nötter. Langlois Crémant är alltid lika välgjord och pålitlig. Njut den till mat.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne Langlois Crémant de Loire Brut

Spanien

Perelada Cava Stars Brut Organic 2020

Nr 72601. Pris 119 kr.
Spanien Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Prisvärd spanjor.

Gramona Imperial 2017

Nr 92682. Pris 225 kr
Ren, torr och klassisk med inslag av citron, gröna äpplen, mineral och en lätt doft av gummi – som många gånger är typiskt för just cava. Elegant och stilig. Helt klart en riktigt bra cava.

Raventós i Blanc De Nit 2020

Nr 56774. Pris 189 kr
Matig och härligt rödbärig med smak av granatäpplen, lingon, röda vinbär och aningen rökig mineral. Torr och läskande rosécava.

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2018

Nr 7923. Pris 159 kr
Cava Aurèlia är en klassiker nu i ny skrud. Salt havsvind, frisk frukt, rostade mandlar och begynnande mognad i glaset. Poppa och servera till spanska tapas och kallskuret. Kvalitetscava när den är som bäst, utan att kosta skjortan.

Cava Stars Organic 2020 Gramona Imperial 2017 Raventós i Blanc De Nit, 2020 Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva

Italien

Ferrari Brut Organic

Nr 7721. Pris 169 kr
Ferrari var först och vinhuset är fortfarande bäst. Torr och seriös med snygg frukt, frisk syra och drag av äpplen och bröd. Krämig och rik stil med finess och mineraler. Italienskt kvalitetsbubbel som passar vid de flesta tillfällen.

Bisol Jeio Organic Brut

Nr 77902. Pris 159 kr
En kvalitets prosecco. Imponerande med fina mjuka bubblor, läskande frukt, stor energi och frestande toner av lime, citron, sälta, rökiga mineraler och fläder. Bravisssimo Bisol!

Col Vetoraz Valdobbiadene Brut 2021

Nr 56829. Pris 328 kr
Fruktigt, fluffigt och charmigt. Det ingår en hel del, saftiga gula päron, apelsin och persika. Trevlig charmör helt enkelt, cin cin. Kanske den bästa Proseccon du kan hitta.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Nr 7615. Pris 269 kr
Ren och krämig med fin sälta, mängder med mineraler och fräschör. Smakerna går åt aprikos, moselpersika och röda äpplen.

Ferrari Brut Organic Bisol Jeio Organic Brut Valdobbiadene Brut, 2021Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Storbritannien

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut

Nr 95085. Pris 379 kr
Syror likt laser – som alltid. Stort signum för brittiska bubblor och särskilt från Exton, som kombinerar lasersiktet med grillad citron, citrus det sjunger om och sirliga syror. Tummen upp, särskilt för den inbjudande prisbilden som är snäppet lägre än andra britter.

Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut 2017

Nr 72557. Pris. 395 kr
Torrt och krispigt brittiskt bubbel i världsklass. Tydlig syra med inslag av sommaräpplen, citrusfrukter, havssälta, rostat bröd och mineraler.

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut, 2017

Bild från DinVinGuide

Mousserande bäst i test 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer