KRÄFTSKIVA, KOKA EGNA KRÄFTOR OCH VAD DRICKER MAN TILL?

Mina kollegor har skrivit om de bästa tillbehören och vinerna till kräftskivan som du hittar här i länkform, men jag tänkte komplettera med snaps samt öl nedan. Sedan bjuder jag även på ett eget kräftrecept.

VINTIPS INFÖR KRÄFTSKIVAN
TILLBEHÖR TILL KRÄFTSKIVAN – RÄKSALLAD!
KRÄFTSKIVAN ÄR ÖVER OCH DU STÅR MED EN MASSA SKAL SOM SKA KASTAS, ANVÄND DEM EN GÅNG TILL OCH KOKA EN UNDERBART GOD KRÄFTSOPPA.
DE BÄSTA VINERNA TILL KRÄFTKALASET FÖR 100-LAPPEN

 

Det man bör ta hänsyn till när man väljer dryck till kräftskivan är alla de spretiga tillbehören som gör det extremt svårt att hitta den perfekta matchen.
Men som jag sagt förut, om maten är god, drycken är god och sällskapet trevligt så är det inte lika viktigt att matcha drycken perfekt:)

Jag har valt ut öl samt en snaps som jag tycker passar bra, jag har utgått ifrån de klassiska signalkräftorna i dillag när jag valt dessa drycker. Om man mer går åt havskräftor eller krabba så får man kika lite på andra drycker, även om dessa säkert passar helt okej ändå.

Dessa drycker kan vara beställningsvara på vissa systembolag så kontakta dem i tid eller sök på lagerstatus på hemsidan.

 

ÖL

 

Omnipollo Nebuchadnezzar
Belgien
SB# 1231, Pris: 29,90:-
Fruktig öl med inslag av humle, persika, mogen citrus, rostat bröd och viss örtighet.

 

S:t Eriks Pale Ale
Sverige
SB# 1420, Pris: 17,90:-
Fruktgeneröst öl med inslag av humle, rågbröd samt fylliga citrustoner samt viss sötma.

 

Bavaria Premium
Nederländerna
SB# 1560, Pris: 8,50:-
Frisk ljus lager I det perfekta formatet 25 cl, här hittar jag citrus, brödighet med maltighet I eftersmaken.

 

SNAPS

 

Fenix Sörmlands Sommarsnaps
Sverige
SB# 86713, Pris: 218:-(50cl)
Friska toner av citrus, kummin samt johannesört med viss kryddighet I eftersmaken.

Att koka kräftor är en konst och knepen är många. Ett av de viktigare är krondillen. Den måste ha bildat fröställning för att avge sin aromatiska smak. Att först koka kräftorna i bara vanligt vatten, s k dödkok, är ett annat knep. Det ger en klar och fräsch kräftlag när de slutligen kokas färdiga i kräftlagen. Till 20 pers på en buffé med andra rätter går det åt ca 7 kilo kräftor. Koka kräftorna i omgångar sorterade i storlekar. Då riskeras inte att de blir överkokta och torra.

1 kilo kräftor

INGREDIENSER

1 kg kräftor

KRÄFTLAG:

2,5 l vatten
1 st öl
1 dl grovt salt
3 st sockerbitar
3 knippa krondill, rikligt, men inga stjälkar

TILLAGNING

1. Koka upp vatten i en stor gryta. I en annan stor gryta kokas vatten, öl, salt, sockerbitar och krondill, utan stjälkar, upp.
2. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kilo, åt gången i det kokande vattnet. Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen. Koka 8-10 min från det att lagen kokat upp. Låt dem kallna i lagen.

Fler artiklar