Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Trento Gyllene bubblor från Trento - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Gyllene bubblor från Trento

Vi har valt temat sparsamhet i januari då alla håller lite mer än vanligt i plånboken. Att hålla igen behöver inte betyda att man ska pruta på kvalitén.

Vinfirman Mezzacorona är Trentinos ledande kooperativ bestående av 1500 anslutna vinbönder och grundat för mer än hundra år sedan, 1904. Expansionen fram till idag gör att man står för över 50% av Trentinos totala vinproduktion, imponerande. Vinhuset producerar både rött och vitt vin, men i Sverige är man mest kända för sitt bubblande vin – Rotari. Ett mousserande vin som vunnit svenskarnas gunst. det är inte bara det humana priset utan även kvaliteten.

Rotari föddes i hjärtat av Dolomiterna, i norra Italien. I detta svala och behagliga bergsklimat får druvorna en nästintill perfekt mognad för att göra mousserande vin. Till skillnad mot vanliga bordsviner skördas druvorna tidigt då stor del av syran fortfarande finns kvar. Ett svalt klimat underlättar givetvis då. Detta är grunden till ett av Italiens bästa mousserande viner.
Rotari tillsammans med en annan känd producent från området utgör ryggraden för kvalitetsbubbel ifrån norra Italien.

För att höja statusen på vinerna från området har man i Trentino skapat en kvalitetsstämpel – Trentodoc.
Under denna benämning produceras vinerna enligt champagnemetoden.
Samtliga viner från Rotari har beteckningen Trentodoc. Rotari släpper även varje år små utgåvor av äldre årgångar. Vinerna uppvisar utmärkt åldringspotential. DinVinguide.se hade glädjen att prova äldre årgångar av Rotari i vinhusets lagringskällare. För dig som orkar spara dem i källaren, har tålamod och karaktär väntar en spännande upplevelse. Läs mer om de gamla vinerna längst ned i artikeln.

Foto: Raphael Cameron

Rotari Brut Riserva 2012

rotari-nr-7567-brut-riserva-2012SB# 7567, Pris 110:-
Fruktigt vin med integrerad mousse och tydlig grapefrukt. Texturen är torr och bubblorna mjuka i munnen. I avslutet kommer en tydlig syra och beska med övergripande grapefrukt.

6 g dosage, 10% pinot nero, 90% chardonnay.
Vinet degogerades 2017.

Rotari Rosé 2011

rotari-nr-7701-rose-2011SB# 7701, Pris 110:-
Elegant inbjudande doft av smultron och solvarma jordgubbar. Moussen smeker med sina fina bubblor och smaken ger en tydlig återkoppling till smultron och jordgubbar men även kex och örtighet kan förnimmas. En tydligt integrerad syra som påminner om blodapelsin och grapefrukt ger vinet ytterligare en dimension.

6 g dosage, 75% pinot nero, 25% chardonnay.
Vinet degogerades 2016.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2010

rotari-nr-77152-blanc-de-blancs-extra-brut-2010SB# 77152, Pris 130:-
Mjukt fruktigt vin med något explosiv mousse. Här har vi en druvtypisk känsla, äpple, mineralitet, rostat bröd, grapefrukt och citrus. Vinet är fortfarande väldigt ungt och kan med fördel lagras ytterligare tio år.

>3 g dosage, 100% chardonnay.
Vinet degogerades 2016.

För en liten prislapp får du viner i toppklass som klarar lång lagring. Men inte bara det, -vinerna blir bara bättre med lagring.

1995

 

Här upptäcker vi Rotari´s storhet. Vinet är över 20 år gammalt men så ungt och fortfarande fyllt med spänstig frukt. Man märker av åldern i de begynnande mognadstonerna både i doft och smak. Det är främst i bubblorna som man märker att vinet lagrats. Bubblorna är fina och smeker gommen, precis så elegant som man vill uppleva dem.
Vinet är fylligt med fin mousse, kex, jäst och gula tropiska frukter i återfinns i vinet men även minrealitet och pigg syra i avslutet som är långt och elegant.

1999

 

Här är vi också förvånade över spänsten i vinet, inte lika pigg som 1995 men så är det med äldre viner. Vissa årgångar orkar mer, men man vet aldrig, vinet kan lika gärna vända i tunneln och komma ut fantastiskt nästa år.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer