Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubblor - Vad är skillnaden mellan Crémant och Champagne. Fredriks bubblor - Kolsyrat vin
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Vad är skillnaden mellan crémant och champagne

Det inte bara i Champagne som det tillverkas mousserande vin enligt traditionell metod. Crémant är mousserande vin från Frankrike som även det produceras enligt traditionell metod. Läs mer, Fredriks bubblor - Vad är skillnaden mellan crémant och champagne.

Fredriks bubblor – Vad är skillnaden mellan Crémant och Champagne

Det är endast vin från distriktet Champagne som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne. Namnet är ursprungsskyddat.

Många tycker att champagne är dyra droppar. Men det finns en förklaring till de höga priserna på champagne. Det går åt ett kilo druvor för att producera en flaska champagne, ett kilo av några av världens dyraste druvor med ett snittpris på 50–65 kronor per kilo. Addera sedan arbetet, flaskan, etiketten och att flaskorna ska lagras i minst 15 månader (ofta mycket längre) innan de säljs på marknaden så förstår du lite bättre varför champagne kostar mer än andra mousserande viner.

”Kostar det, så smakar det”, brukar man ju säga.

Allt är inte champagne som bubblar!

Vad gör det egentligen om man öppnar en flaska crémant eller något annat mousserande vin istället för champagne?
En vanlig kommentar som jag får när jag pratar om champagne är, ”annat mousserande duger gott åt mig” eller ”äkta champagne är som att slänga pärlor för svin”. Det är absolut inget fel att njuta av mousserande viner från andra delar av världen, jag gör det själv väldigt ofta. Men kalla det inte champagne, dels för att visa respekt för distriktet Champagne, dels för det vin du faktiskt avnjuter. Många av de vindistrikt i världen som framställer mousserande viner kämpar hårt för att lyfta upp sitt eget varumärke.
Vilka är då de andra distrikten som producerar mousserande viner? Det kommer vi på DinVinguide.se gå igenom här under våren och sommaren. Vi startar med crémant och vilka regler som gäller när man producerar detta ofta magnifika mousserande vin?

Varje år produceras runt två miljarder flaskor mousserande vin i världen

Crémant

Crémant är mousserande vin från Frankrike som produceras enligt traditionell metod. Termen började officiellt användas i slutet av 1980-talet, då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än champagne.

Sedan 4 juli 1975 har användandet av beteckningen crémant varit skyddad av fransk lag (nr. 75-577) och är reserverad för mousserande viner från vinproducenter med en Appellation d’Origine Contrôlé (AOC). Beteckningen är dock tillåten att använda även i andra EU-länder som uppfyller samma kvalitetsvillkor.

Följande typer av crémant finns definierade i franska regeringens förordnande:

Crémant de Bourgogne
Crémant d’Alsace
Crémant de Limoux
Crémant de Die
Crémant de Loire
Crémant du Jura
Crémant de Bordeaux
Crémant de Savoie

De franska appellationslagarna för crémant kräver att druvorna skördas för hand. De kräver också att den andra fermenteringen (jäsningen) sker i flaskan (champagnemetoden eller den traditionella metoden) och att den lagras i minst 12 månader. 100 liter must får pressas ur 150 kilo druvklasar och minimitiden som vinet måste tillbringa på sin jästfällning är nio månader. Generellt används de druvor som också används för att göra de bästa vita vinerna i respektive region.

Här kommer ett par utvalda tips på Crémant som finns på Systembolaget

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Månadens Vinhus: Clotilde DavenneNr 7725
Pris 150 kronor

Clotilde kan sin Chablis men producerar även detta härliga mousserande vin med en mycket frisk känsla och fin krämighet med härlig längd. Vinet har en fin mousse med en läcker ton av brioche. Elegant, uppfriskande och passar till såväl vardag som fest.

”Mycket prisvärt mousserande vin med härlig chabliskänsla”

Langlois Crémant de Loire Brut

Nr 7404
Pris 149 kronor

Ett bubbel som aldrig gör bort sig oberoende av situation. Klassiskt och elegant med sin friska syra. Ett bra alternativ till de dyrare vinerna från Champagne. Vinet ligger 36 månader på sin jäst vilket bidrar till en lite mer brödig och generös stil.

”Kvalitetsvin som är plånboksvänligt”

Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut 2016

Nr 77132
Pris 165 kronor

Här dominerar äpple och vita blommor doften. I smaken kommer äpplen tillbaka uppblandat med brioche, honung och framför allt citrusfrukter. Syran och mineraliteten i vinet skriker efter skaldjur.

”Det var i Limoux som munken Dom Perignon lärde sig göra bubbel”

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer