Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredagstipset 41 - Långfredag Fredriks bubblor - påskbubbel
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – påskbubbel

Det går utmärkt att dricka champagne till påskmaten!
Det är till och med ett av de bästa valen till den feta och ofta salta maten som det svenska påskbordet erbjuder.

Fredriks bubblor – påskbubbel

Om du tänker efter, när du tar en klunk champagne, så blir du sugen på mat. Eller hur. Ja, vinet nästan kräver mat. Det finns så många olika typer av champagne att det passar till all slags mat. Det gäller bara att matcha rätt. Den naturligt höga syran, den krämiga moussen, den koncentrerade frukten, brödigheten från att ha lagrats på sin jästfällning, samt eventuella mognadstoner och restsötma gör champagne till perfekt till mat. Förutom att champagne passar till många olika maträtter, hjälper bubblorna att fräscha upp gommen och gör den redo för nya smaker.

RÄTT VAL TILL PÅSKBUFFÉN

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Nr 75319
Pris 399:-

Vinet är öppet och redo att drickas nu. Det har frisk frukt med övervägande citrus, mineraler, florala inslag och viss gräddighet i avslutet. Vilket gör att den passar till sillen och äggen på påskbordet.

Taittinger Brut Réserve

Nr 7422
Pris 415:-

Härligt friskt vin som uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Det finns en fruktig smak med inslag av bröd, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra. Detta vin skulle jag välja att lagra i källaren några år trots att det inte är en årgångschampagne. Taittinger Brut Réserve passar utmärkt till påskbordets gravade och rökta lax.

Bollinger Special Cuvée Brut

Nr 7418
Pris 489:-

Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak. Det är inte bara agent 007 som gillar husets brödiga stil, utan även jag uppskattar vinet. Jag tar gärna mitt glas Bollinger Special Cuvée till det rökta köttet på smörgåsbordet.

GLAD PÅSK!
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer