Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubblor - höstbubbel
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – höstbubbel

Skörden i Champagne är i skrivande stund inne på de sista druvklasarna. Vingårdarna förbereder sig för en välbehövligt vila. Hösten är här - dags för höstbubbel.

Fredriks bubblor – höstbubbel

Vad kan vara bättre i höstmörkret när sommarens soltimmar känns avlägsna än att tända lite ljus och öppna en god flaska bubbel! Du vet väl att champagne passar utmärkt även till vår härliga höstmat. Svamp, rotsaker och vilt har alla det gemensamma  att de passar väl till mustig, lagrad och helt underbar champagne. Jag delar gärna med mig av ett par personliga favoriter. Jag hoppas att du instämmer efter du provat mina tips.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Fredriks bubblor - höstbubbelSB# 77522
Pris 459:-
Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad här hittar jag toner av gula mogna äpplen rostat bröd mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig här är hur fylligt, brödigt och moget vinet visar upp sig. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter exempelvis viltkött.

Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut

Fredriks bubblor - höstbubbelSB# 77116
Pris 352:-
Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda klippen i Champagne. Även i detta fallet får man mycket ”bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till höstens grönsaksrätter. Det är ett perfekt matlagningsvin. Med det vill jag säga ett glas till kocken medan hen lagar maten!

Fredriks bubblor – höstbubbel Taittinger Demi-Sec

Fredriks bubblor - höstbubbelLanseras ut i butik 2 december, tills dess finns den via privatimport.
SB# 7941

Vid min första kontakt med vinet så slås jag av elegansen. Det är packat med inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.

Det här vinet passar så härligt väl till höstens äppelkaka med krämig vaniljsås.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer