Fredriks bubblor – helgbubblor från hyllan

Jag får ofta höra ”för mig duger det gott med ett enklare bubbel” eller "att öppna en fin flaska champagne är som att strö pärlor för svinen”.

Fredriks bubblor – helgbubblor från hyllan

Jag får ofta höra ”för mig duger det gott med ett enklare bubbel” eller ”att öppna en fin flaska champagne är som att strö pärlor för svinen”.

Detta provocerar mig litegrann. Jag älskar ju champagne och bubbel. Samtidigt blir jag inspirerad att förklara att det finns inget rätt eller fel när det kommer till vin.

Snobbismen med meningen att det skulle vara finare att öppna en flaska champagne framför ett annat mousserande vin existerar inte längre, gudskelov. Visst stämmer det att champagne generellt är dyrare än andra mousserande viner (inte alla) men det är inte detta som är min synpunkt. Utan det centrala är vad du faktiskt tycker om! Många av oss kanske inte ens har en egen uppfattning. Utan det är först när du provar och jämför de olika vinerna bredvid varandra i likadana glas som du upptäcker vad du faktiskt gillar.
Prova, prova, prova är devisen för att lära känna din egen personliga smak.

– Kan man öppna flera flaskor mousserande vin utan att de blir förstörda?

Mousserande vin behöver, precis som många andra viner, luftas ett tag för att utvecklas.

– Men tappar inte vinet sin kolsyra när det är öppnat?

Nej, för i mousserande vin producerad med traditionell metod skapas kolsyran genom en andra jäsning i flaskan och är således väl integrerad i vinet. Detta gör att även om du öppnat en flaska och har serverat två glas kan du alltid stänga igen den med en stopper och ändå behålla moussen ett par tre dagar. Har du en champagnestopper hemma kan du avnjuta vinet vid fler tillfällen och behöver inte dricka upp hela flaskan vid samma tillfälle. Du kan också skapa din egen provning genom att öppna ett par flaskor av olika slag och jämföra dem för att sedan återförsluta flaskorna.

Nedan kommer några tips på helgbubblor som du hittar på hyllan i många butiker.
Skål och trevlig helg, Fredrik

Fredags spritz nån?
Aperitif med skagen

Annons:

Magnumflaska till två när bara en dricker
Årgångschampagne till skaldjuren
Champagne till höstgrytan?

Fredriks bubblor – helgbubblor från hyllan

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar