Fredriks bubblor – Hela Sverige bubblar!

Intresset för mousserande vin i allmänhet och champagne i synnerhet har aldrig varit större i Sverige än vad det är idag. - Hela Sverige bubblar!
”En timme utan champagne är en förlorad timme”
Pol Roger

Att mousserande vin trendar märker väl alla av. Att intresset och kunskapen är så stor ute i landet förvånar och gläder mig som champagneälskare. Jag har turnérat hela året ute i landet med lokala provningar och olika mässor. Under dessa resor möter jag mycket bubbel-initierade människor. Absolut när det kommer till Champagne, många berättar även om sina andra bubblande favoriter. En stor del av de jag möter har även rest runt i Champagnedistriktet och har bestämda åsikter om de olika stilarna. Det är samma sak man hör från vinmakare. Svenska konsumenter är väldigt intresserade och pålästa och har ett gediget intresse och ställer många frågor. Man är inte där enbart för att prova vin utan man vill lära sig mer om vinet.

Här nedan tipsar vi om några bubblande mässor och öppna provningar man kan boka in sig på följt av några champagnetips.

Bubblande mässor

I helgen gick eventet Sparkling Göteborg av stapeln för första gången. Det var så lyckat att man upprepar mässan nästa år. Man har också från Svenska dryckesmässor valt att lansera Sparkling Stockholm. Ett lättsamt och trevligt mässkoncept. Här kan du prova alla typer av mousserande vin.

Kommande helg har vi mässan Vin i Linköping. Denna går av stapeln 11-12 oktober och omfattar olika vinstilar och delikatesser. Undertecknad är på plats med en champagnebar där jag kör lite” one on one” champagneskola. På plats finns också min bok ”CHAMPAGNE 49 miljoner bubblor i en flaska”

Kommande event i höst

23-24 oktober gästspel på Den Lilla krogen i Skövde. Tillsammans med Eddy som är krögaren och Camilla Rickstrand så kör jag två kvällar med champagneprovning och påföljande middag.

25 oktober gästspel hos Munskänkarna Lidköping för en härlig champagneprovning.

26 oktober gästspel på Stadshotellet i Lidköping för champagneprovning och påföljande middag.

Höstens höjdpunkt!

Fredriks bubblor - Hela Sverige bubblar!I november 8-10:e så har vi på DinVinguide.se i samarbete med Stockholmsmässan på mässan Sthlm Food & Wine tagit fram ett helt nytt koncept. Avenue de Champagne ett område på mässan där vi enbart serverar och inspirerar om Champagne. Här kommer vi gräva djupare ner i distriktet och de olika vinstilarna. Representerat finns både stora kända champagnehus samt även små odlare. Passa på att prova olika stilar, druvor och områden från Champagnedistriktet. På plats finns också boken ”CHAMPAGNE 49 miljoner bubblor i en flaska”

Hoppas vi ses på något eller fler av ovanstående event, två av de tre vinerna nedan kommer vara med på Sthlm Food & Wine i november.

Annons:

Lily Bollinger ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. I sällskap tycker jag det är ett måste. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.”

De Sousa Cuvée 3A Grand Cru Extra Brut

Nr 77057
599:-

3 A står för frukt från tre olika grand cru byar som alla börjar på bokstaven A. Vinet är elegant fylligt med mogna tropiska gula frukter, en fet textur som kommer ifrån ekfaten. Nästan burgundisk i stilen men med balans från den röda frukten. Ett vin som kräver en större kupa och gärna lite kallskuret serverat på sidan av. Vinhuset jobbar biodynamiskt och är ekologiskt certifierat.

Blenden är 50/50 chardonnay och pinot noir.
50% AVIZE
25% AŸ
25% AMBONNAY

Champagne Mathelin Voff brut réserve

Fredriks bubblor - Hela Sverige bubblar!Nr 75980
Pris 399:-

Ett härligt inbjudande vin för alla hundälskare! Här fylls gommen med generös frukt som lutar åt det florala röda hållet. Nybakad brioche med opastöriserat smör och hallonmarmelad.

Blenden är
Pinot Meunier 60%
Pinot Noir 20%
Chardonnay 20%

Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru

Egly-Ouriet Grand Cru Brut Tradition NV - DinVinguideNr 77565
Pris 649:-

Ett krämigt vin med mjuk och fet struktur, inslag av rostade nötter, brioche, röda äpplen och blodapelsin.

Blenden är från vingårdar i de tre Grand Cru-byarna Ambonnay, Bouzy och Verzenay.
Pinot Noir 70%
Chardonnay 30%

Läs mer

Fler artiklar