Fredagstipset 24 – nedslag Skaraborg

Skaraborgs län var mellan år 1634 och 1997 ett län i Västergötland, mellan Vänern och Vättern. DinVinguide.se är i skrivande stund på en liten turné i just Skaraborg i städerna Skövde och Lidköping.
”Vårt mål är att våra gäster skall vara genuint nöjda”
– Eddy Lundkvist, kock och grundare av Den lilla krogen

Fredagstipset 24 – nedslag Skaraborg

Den lilla krogen är en restaurang för alla, men om vi ska vara ärliga så är det framförallt en restaurang för matälskare. På menyn använder man närproducerade och säsongsbetonade råvaror. Vilt på vintern, sparris på våren och så mycket ekologiskt som möjligt. DinVinguide.se har haft äran att i samarbete med Den Lilla Krogen genomföra champagnemiddagar onsdag och torsdag i veckan.

Mellan provningarna gick vi in på den lokala systembolagsbutiken för att kolla av utbudet. Här nedan kommer två utvalda tips från hyllorna.
Fredag och lördag fortsätter turnén i samma anda i Lidköping där vi gör nedslag på Stadshotellet. Och hos lokala Munskänkarna för att prova lite mer champagne.

Vi önskar en bubblande helg från Skaraborg.

Annons:

Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Réserve

SB# 7450
Pris 329:-

En grand cru blanc de blancs champagne med mycket frisk och mineralig smak. Här samsas gröna äpplen med bröd och citrus. Ett av de bästa valen på hyllan i den lokala butiken när du vill dricka något exklusivt.

Langlois Crémant de Loire Brut

SB# 7404
Pris 149:-

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. I avslutet som är långt dyker det upp honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

Vinet passar utmärkt som aperitif men även till höstens fina skaldjur. ”För att citera ett slitet uttryck så är det ett prisvärt fynd!”

Stadshotellet utgör en viktig del i många svenska städers historia, så även i Lidköping. Fenomenet med stadshotell uppstod i samband med utbyggnaden av den svenska järnvägen i slutet av 1800-talet. Städerna ökade sin affärsverksamhet och med fler resande och besökare krävdes fler övernattningsmöjligheter. Hotellens gatuplan inhyste ofta en restaurang som blev det naturliga navet i stadens nöjesliv.

Första studentmiddagen

1950 åt Lidköpings första studenter middag här på Stadshotellet. En kull på 15 gymnasister firade att de avslutat tre års studier på Lidköpings gymnasieskola, som öppnade 1947. Stadsfullmäktige deltog, firade och åt middag tillsammans med de  glada studenterna.

Taube om stadens damer

”Vänliga händer, fina fingertoppar och verkar kärlekstörstande”. Så beskrev Evert Taube Lidköpings damer i ett brev skrivet på Stadshotellet en dag i maj 1947 när han var på besök i staden. På kvällen kom han tillbaka till hotellet och svängde sina lurviga till Forsbergs Trio.

Lyckad bankett med Jussi

1944 var den världsberömde operasångaren Jussi Björling på besök i staden för att vara gästsolist vid en konsert. Han var dock så sjuk vid ankomsten att han fick uppsöka lasarett. Väl där utfördes underverk, Jussi tillfrisknade och konserten blev en succé. Detsamma gäller den efterföljande banketten på Stadt, där han mottog både jubel och gåvor.

Ångande invigning

1908 var det nära att många gäster missade sin middag på Stadshotellet. Vid invigningen av Tunbanan hade man nämligen missat att även stillastående tåg förbrukar ånga. Detta löstes dock finurligt genom att ta vatten från ett dike i Tun så att festtåget kunde återvända till Lidköping i tid till middagen.

Champagneprovning med middag

2019 är DinVinguide.se på plats och håller en champagneprovning med middag. Kanske ett nytt avstamp i Stadshotellets historia? Vem vet!

Fredagstipset 24 – nedslag Skaraborg

Läs mer

Fler artiklar