Det bästa av Tyskland Rheinhessen, Rheingau, Nahe, Mittelrhein & Mosel. Dinvinguide är på plats

Jag och Raphael befinner oss på en rundresa i Tysklands vinland för att få en större förståelse av Riesling och dess terroir.

Första dagen, Rheinhessen
Rheinhessen i förbundslandet Rheinland-Pfalz är en trakt och Tysklands till ytan största vinregion som ligger på vänstra Rhenstranden.
Det bor drygt 600.000 personer i Rheinhessen, på en yta av ca 1400 kvadratkilometer, med städerna Mainz i norr, Bingen am Rhein i nordväst och Worms i sydost.

Totalt är 26 440 hektar planterade med vin
Regionen är uppdelad i de tre distrikten (Bereiche) Bingen, Nierstein och Wonnegau.
Rheinhessen ligger i en sval vinodlingszon, i maj 2008 valdes regionens huvudort Mainz in som medlem i det internationella nätverket Great Wine Capitals

Första kvällen vid ankomst välkomnas vi av två vinmakare som tillsammans med två kollegor har börjat en intressant resa ihop. De satt en kväll och pratade om terroir och hur druvorna påverkas av yttre omständigheter.
De undrade vad som händer med vinet om man vinifierar det på en annan plats än växtplatsen, sagt och gjort vid nästa skörd så valde alla ut en varsin växtplats för experimentet.
De är tre vingårdar och på varje växtplats skördas druvorna för att sedan delas upp i tre lika delar som får bli till vin i vardera vingårds källare.
Man låter sedan vinet spontanjäsa och på så sätt ser man hur platsens påverkan har för vinet.
I slutändan har man nu 9 olika viner, 3 olika växtplatser vinifierat på 3 olika vinhus.
När jag provar vinerna så blir jag förvånad av hur olika det smakar och doftar, det är ju trots allt samma druvor från samma växtplats som vinifieras i likadana ståltankar men på tre olika platser.

Hittills har projektet öppnat för fler frågor än svar, det ska bli intressant att se vad man kommer fram till efter några årgångar det är nu andra årgången man producerar detta vin.

Läs mer om projektet här: Wurzelwerk & Winzers Beitrag 

Dag 1
Vi lämnar Mainz för vårt första besök och ankommer på förmiddagen vinhuset  Weingut Schätzel där tre vinmakare möter upp oss, och efter en kort källarvisning så åker vi upp i vingårdarna på det traditionella sättet i en traktor-kärra.

Vi stannar till i några vingårdar för att se på dess terroir, här slås man av hur otroligt vackert detta landskap är. Många fler borde resa hit för att njuta av allt som området har att erbjuda i form av mat, vin, vandring, cykling och träffa den trevliga och inbjudande befolkningen.
Efter en kort stund ankommer vi platsen Fockenberghütte som är ett litet öppet hus på det kända vinberget Roter Hang, Nierstein.
Här bjuds vi på en provning av fem olika vinhus med påföljande picknick-lunch.

– Weingut St. Antony
– Heyl Zu Herrnsheim
Weingut Schätzel
Weingut Strub
Weingut Gunderloch

Jag återkommer med mer djupgående artiklar om utvalda vingårdar med aktuella viner.

Efter lunchen åker vi ner från berget och vidare på vår upptäcksfärd mot ett vin hus där man samlat fem olika producenter varav två från Mosel-Saar regionen.

Weingut Hofmann & Willems står som värd för besöket och följande producenter är på plats för vår provning som sker efter en kort rundtur i husets vinkällare.

Weingut Hofmann & Willems
Weingut Knewitz
Weingut Gres
Hofgut Falkenstein

Middag med vinprovning sker på Weingut Kloster Engelthal detta är ett gammalt kloster med historia tillbaka till år 1290.
Det är idag ett vinhus med konferensanläggning, festvåning och restaurang.
Avslutningsvis efter dag ett så är jag imponerad av den genomgående höga kvalitén man levererar i området, även om jag gärna hade sett mer ifrån Mosel så är det ändå kul att se vilket samarbete man har och att man promotar varandra.

Vid pennan: Fredrik Schelin
Bakom kameran: Raphael Cameron

Historia:
Rheinhessen var provins i storhertigdömet Hessen och skildes av Rhen i öster från provinsen Starkenburg och i norr från preussiska provinsen Hessen-Nassau samt begränsas i söder av Rheinpfalz, i väster av preussiska Rhenprovinsen.
1910 hade provinsen en yta på 1 373 km2 och 382 438 invånare, katoliker och protestanter i nästan lika delar.  Landet hör till de bäst odlade och tidigast kultiverade samt i historiskt hänseende mest intressanta områden i Tyskland.
Omkring 10 procent av hela arealen var vingårdar, som lämnade 350-500 000 hektoliter vinmust (ojäst vin). De förnämsta vinerna kom från Oppenheim, Nierstein, Nachenheim, Laubenheim, Bingen (med Rochersberg) och Worms, som på en klosterruin av 3,5 har frambringar det äkta Liebfraumilchvinet. Industrin var inte synnerligen stor (på landsbygden huvudsakligen stenbrott, cement- och tegelbruk).
Provinsen var indelad i 5 kretsar. Huvudort för vinhandeln var Mainz, som också var provinsens huvudstad.  1801-14 tillhörde Rheinhessen Frankrike.  Efter tyska revolutionen 1918 blev Rheinhessen en provins i storhertigdömets efterföljarstat Folkstaten Hessen. Rheinhessen hörde enligt Versaillesfördraget till det (till 1935) av de allierade ockuperade området (franska ockupationszonen).  Efter Tysklands nederlag i andra världskriget hamnade provinsen i den franska ockupationszonen. 1946 avskildes Rheinhessen formellt från Folkstaten Hessen och förenades med det nya förbundslandet Rheinland-Pfalz.
Källa: German wine institute

Fler artiklar