Champagne Pommery

Pommery ligger i Reims och kan uppvisa några av Champagnes finaste källare.

Pommery DinVinguide.seChampagnehuset Pommery grundades redan 1836.
Pommery kanske är mest känd historiskt för är att man var först ut med att lansera en torr champagne med max 12 gram socker per liter. Pommery har varit etablerade på den svenska marknaden sedan 1955 och har historiskt haft en nära anknytning till blåblodiga svenskar. Både när Kung Carl XVI Gustaf gifte sig 1976 och när kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 serverades champagne Pommery.
Nyligen lanserade man en nyhet, Champagne Pommery Apanage Blanc de Blancs
Man valde Sverige som första marknad att lansera vinet eftersom man har en tydlig koppling till vårt kungahus.

Annons:

Pommery Apanage Blanc de Blancs Brut

Champagne Pommery DinVinguide.se.jpgHär bjuds vi in till en resa som går i ljusa, friska och florala toner. Inslag av vita rosor, persika, gula äpplen, kex, ingefära och solmogen citrus. I avslutet som är långt finns det mineraler, viss kryddighet och tydlig stram syra.
Moussen är fin med små bubblor och integrerad.
Vinet passar perfekt till skaldjur.

Vinet har legat på sin jästfällning i 4 år innan degorgering och har genomgått malolaktisk jäsning på ståltank.

SB# 75319
Pris 399 kr

Historia
Efter att ha gjort en förmögenhet inom yllebranschen planerade Mr Pommery att gå i pension. Under planeringen att luta sig tillbaka och njuta av livet blev Madame Pommery gravid, 17 år efter sitt förstfödda barn. För att säkra sina barns framtid rent ekonomiskt bestämde sig Mr Pommery att återta sin yrkesroll men då yllebranschen var i djup kris hittade han en öppning i den växande champagnevärlden. Redan 1856 var alla av Pommerys viner Grand Crus

Änkan Pommery
Louise Pommerys man dog under oförklarliga omständigheter 1860. ”Vi vet inte om Monsieur Pommery drack för mycket champagne, eller kanske inte tillräckligt, men när han dog lämnades verksamheten till den unga änkan.

Huset kallades i årtionden för Veuve Pommery, innan ”Veuve” togs bort. Därefter ärades änkan med husets prestigechampagne Cuvee Louise– namngiven efter henne.

Louise Pommery lanserade världens första brut champagne – den torra champagne vi känner idag – som svar på förfrågningar från drottning Victoria. Brut Champagne revolutionerade branschen igen. Innan dess hade man druckit champagne som var extremt söt, lika söt som dessertvin.

Både Veuve Clicquot och Veuve Pommery hade så stor skicklighet och ambition att drottning Victoria blev en av de båda husens bästa kunder. Drottning Victoria – som hade en svaghet för champagne – var också en bra reklampelare för vinet. Drycken serverades på hennes tillställningar vilket spred dess rykte över världen.

Läs mer

Fler artiklar