Champagne Pol Roger

Champagne Pol Roger är sannolikt en av de mest kända champagneproducenterna i Sverige. Vinhuset Pol Roger fokuserar på en stil som är känd för sin friskhet och balans.

Pol Roger var Winston Churchills favoritmärke och han var också god vän med Odette Pol-Roger. När han dog 1965 lade Pol Roger till en svart sorgkant på etiketten till flaskor som såldes i Storbritannien. Den fanns kvar ända fram till 1990 då den blev mörkblå. Numera gör Champagne Pol Roger också en prestigechampagne under namnet Cuvée Sir Winston Churchill. Läs längre ner om årgång 2009 av detta vin som nyligen har släpps på bolaget.

Champagne Pol Roger

Husets historia tog sin början i den lilla byn Aÿ, utanför Epernay. På julafton 1831 fick makarna Julie och Pierre Charles Jean-Baptiste Roger sonen Pol. När Pol Roger var 17 år gammal började han sin champagnekarriär i Aÿ och hade efter sex månader sålt 3 769 flaskor och 825 halvflaskor. Utvecklingen gick sedan raskt fram och efter två år, 1851, gick flyttlasset till nya lokaler i Epernay. Här växte firman i betydelse genom att sälja sur lattes (icke etiketterat vin) till andra champagnehus, men framförallt genom att Pol Roger tillsammans med sin importör i England byggde upp den brittiska marknaden. Där var kunderna mycket förtjusta i den torrare, stiligare och renare champagnen som huset producerade. Men medan affärerna och Pol Rogers rykte stadigt växte, började problemen torna upp sig för grundaren. Vinlusens härjningar, svår frost och modern Julies död 1895 tog honom hårt, och han avled i december 1899 och överlämnade champagnehuset till sina söner Maurice och Georges.

Sönernas karriär började med ett BRAK redan tio dagar efter att de begravt sin far. Den 23 februari 1900 var det kallt och blött i Epernay och ett förödande jordskred fick Pol Rogers vinkällare att rasa in. Ungefär 1,5 miljon handblåsta flaskor med champagne förstördes och begravdes när källaren störtade samman. Maurice och George hoppades ett tag att kunna gräva fram flaskorna för att se om några hade klarat sig. Men när ytterligare en vinkällare rasade in i närheten strax därefter beslöt bröderna att det var för riskabelt.

När Pol Roger den yngre 118 år senare började gräva på området där den gamla vinkällaren hade legat för att här bygga en ny lagerbyggnad fanns inga förhoppningar om att hitta några hela flaskor. Men efter en del inledande borrningar stötte man på delar av gamla champagneflaskor och hoppet tändes. Det här var den 15 januari 2018 och borrningarna och grävarbetet skedde sedan betydligt lugnare under överinseende av Pol Rogers pensionerade källarchef Dominique Petit. Nästa dag hittades en helt intakt flaska, dagen efter fem eller sex och när de hittat 26 välbehållna handblåsta flaskor stoppade de borr- och grävarbetena för att utforska möjligheten att hitta fler hela flaskor.

Photo by: ©Michael Boudot/Champagne Pol Roger
Photo by: ©Michael Boudot/Champagne Pol Roger

De vackra handblåsta flaskor som har hittats har inga etiketter men är helt intakta, korkarna är i gott skick och sitter där de ska förseglade med ett metallband och drycken ser ut att vara helt klar. Årgångarna är troligen mellan 1887 och 1898.

”Vi kommer nog att kunna räkna bubblorna om vi ser några, men vi kommer definitivt få en fantastisk upplevelse när vi provar de här flaskorna”, Laurent d’Harcourt, VD på Pol Roger.

Champagne Pol Roger

Champagneänkan Odette Pol-Roger var kanske mest känd för sin vänskap med Sir Winston Churchill, som prisade champagne över alla andra drycker och Pol Roger över alla andra champagner. Churchill var en lojal vän till företaget sedan 1908, men hans vänskap med familjen började inte förrän 1944, då han introducerades för Odette Pol-Roger vid den brittiska ambassadens arméparty i Paris.

Premiärministern, som kände en romantisk beundran för Frankrike, blev fascinerad av Madame Pol-Rogers elegans och skönhet. Vid lunchen den dagen serverades Pol Roger 1928, en välkänd årgång som också blev Churchills favorit.

Champagne Pol Roger Varje år på Churchills födelsedag skickade Odette Pol-Roger honom en låda vintage champagne – vanligtvis 1928 – tills den tog slut. Därefter reserverade hon det bästa vinet för honom.

När Churchill dog var Odette Pol-Roger en av dem som var med på den korta listan över personliga vänner som var inbjudna att delta i statsbegravningen i St Pauls Cathedral. Efteråt sökte Madame Pol-Rogers efter en lämplig hyllning av honom, och bestämde sig att från och med då göra deras etiketter i svart. År 1984 namngav företaget sin prestigecuvee efter Churchill och tillverkade den i den robusta mogna stil av champagne som han tyckte om, och som han så länge hade fått levererad av Odette Pol-Roger.

På 1940- och 1950-talen var hon en inofficiell ambassadör för företaget, och efter hennes makes död 1956 blev hon en av vinhusets direktörer. Med sitt glada leende, sin charm och sin kärlek till fester hade hon inga problem med att uppfylla sin mission: ”Uppmuntra människor att njuta av champagne.”

Hon var en av de änkor som fanns i toppen på de få återstående familjeägda husen. Odette dog 89 år gammal.

Annons:

Churchill hann under sin livstid aldrig besöka 44 Avenue de Champagne, där champagne Pol Rogers hus är beläget. Men det hindrade honom inte från att utnämna det till ”världens mest drickbara adress”.

Sir Winston Churchill

Champagne Pol RogerFörhållandet mellan champagne Pol Roger och Sir Winston Churchill sträcker sig tillbaka till ett lyckosamt möte vid en lunch hos den brittiske ambassadören i Frankrike några månader efter Paris befrielse, där den yppiga årgångschampagnen 1928 Pol Roger serverades. En av gästerna vid lunchen var den vackra Odette Pol Roger, en annan premiärminister Winston Churchill, som hon genast kom mycket bra överens med. En vänskap föddes och varade fram till Churchills död.

Champagne Pol Roger skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära. Den exakta sammansättningen är en väl bevarad familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man vilken vinet är tillägnat. ”Min smak är enkel, jag nöjer mig med lätthet med det bästa.” Pinot noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet, medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Cuvée Sir Winston Churchill produceras på grand cru-druvor från vingårdar som odlades under Churchills livstid. Vinet produceras endast vid utvalda årgångar.

Pol Roger cuvée sir Winston Churchill 2009

Ett generöst och friskt vin med begynnande mognad. Vinet har breda axlar men med charm och finess där mineraliteten och kalkstensjorden är närvarande med fin gul plommonfrukt, nötighet parat med spännande vita tropiska frukter. Vidare känns en finstämd men tydlig i pinot noir frukt i vinet med de åtföljande tonerna av röda vinbär och svenska röda höstäpplen. Ett vin som med fördel kan drickas idag men klarar många år i din vinkällare. Komplext avslut i en öppen stil.

Läs mer

Fler artiklar