Svenska flaggan
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne bäst i test 2018

Champagne, detta lyxiga, bubblande och festliga vin som vi högtidligt öppnar och avnjuter vid festliga tillfällen som bröllop och jämna födelsedagar. För att inte tala om nyårsafton – då är en flaska champagne obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget.
DryckesListan.se har testat igenom årets utbud av denna ädla dryck och här kommer våra utvalda favoriter Champagne - Bäst i test 2018

Ordinarie sortiment

BÄST I TEST
Champagne bäst i test 2018Palmer & Co Nr Brut Reserve
SB# 7372, Pris: 289 kr.
– Här har vi ett vin som ofta tas för ett dyrare vin i blindtester. Välbalanserat och utvecklat med smak av frukt, frisk citrus, rostat bröd och nötchoklad.

PRISVÄRD
Louis Massing Brut

SB# 70380, Pris: 199 kr.
– Jag har tidigare givit vinhusets Grand Cru Blanc de Blanc bra betyg, men även detta vin står sig starkt i den lägre prisklassen. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, kex, honung, nötter och apelsin.

FYND
Champagne bäst i test 2018André Clouet Grande Réserve
SB# 7686, Pris: 299 kr.
– Vinmakaren som har frotterat sig med svenska kungahuset. Ett utvecklat fruktigt vin med inslag av rostat bröd, choklad, vinteräpplen och grapefrukt.BeställningssortimentetPRISVÄRD
Champagne Tribaut Blanc de Chardonnay
SB# 77650, Pris 289:-
– Tydlig druvighet med inslag av äpple, gula och vita frukter, citrus, mineraler och krita. Krämig textur med inslag av vanilj.

FYND
Champagne de Castelnau reserve brut

SB# 76191, Pris 279:-
– Torr och frisk champagne med inslag av rostade nötter, vit persika, örter samt tydliga citrusaromer.

BÄST I TEST
Pertois-Lebrun Instant Brut BdB

SB# 76164, Pris 349:-
– Fin direkt mousse, gräddig mjuk textur med balanserad syra och inslag av gråpäron, krispig vit frukt samt mineraliska toner i avslutet.Årets julklapp

Julklappen som bubblar av kunskap – champagne

Champagne bäst i test 2018Min kompanjon och tillika käre vän Fredrik Schelin har precis skrivit en bok om champagne och andra bubbel. Det är nog många som sett Fredrik i TVs morgonsoffor när han provar champagne med programledarna. Jag som själv skrivit om vin i många år och givit ut böcker är imponerad. Fredriks bok om bubbel är riktigt bra och det är en perfekt julklapp.

Fredrik Schelin har under alla år jag känt honom vurmat för mousserande vin. Han tillbringar mycket tid med att resa i områden där man tillverkar bubbelviner. Allt från talrika besök i Champagne till Sydafrika med sina Cap Classique.

Fredriks liv snurrar kort och gott mycket kring vin med bubblor i och från hela världen. Detta har nu krönts med en elegant bok som kom på bokhandelsdiskarna för några veckor sedan med titeln Champagne, 49 miljoner bubblor i en flaska.

Tillsammans med fotograf Raphael Cameron alias vår ”Raffe” och illustratören Sara Cameron har Fredrik fyllt 200 sidor med kunskap om bubblande vin. Boken har vackra foton. Raffe är inte bara en glad kille utan även en gudabenådad fotograf. Han har känsla för bilder med vinmotiv och inte minst människorna i vinvärlden. Saras teckningar skapar en trevlig och luftig stil. Det är en lättläst bok utan några pekpinnar alls. Vi som känner Fredrik väl vet att han inte har någon snobbism eller ”von oben” attityd till champagne. Denna naturliga inställning, gör det mindre komplicerat för den mindre invigde i bubblornas magiska värld, att läsa om vin.

Något som jag speciellt gillar är recepten på maträtter som passar till champagne. Det är inga komplicerade saker som tar tid eller är tekniskt svåra att tillaga. Fredriks långa erfarenhet som krögare visar sig väl här. De 28 åren bland grytor och gäster har satt sina spår på ett positivt sätt. Grattis Fredrik till en fin bok!

Anders Levander

Champagne, 49 miljoner bubblor i en flaska finns på Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus och kostar från 199:-

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer