Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cava eller inte Cava - DinVinguide Cava eller inte Cava
Skriven av Fredrik Schelin

Cava eller inte Cava

Cava eller inte Cava det är frågan? Synonymt för spanskt mousserande vin i världen är väl ändå Cava?

Mousserande vin från Spanien görs ofta på traditionell metod, samma metod som används i distriktet Champagne. Däremot används andra druvor, inte minst lokala spanska. Det gör att vinerna får en egen stil.

Redan år 1872 skapade Joseph Raventós i Fatjó det första mousserande vinet av högre kvalitet i Spanien. Helt enligt den metod han lärt sig under sina resor i Champagne. Då skapades det första mousserande vinet som följdes av många andra med benämningen Cava. Men som bekant tycker invånarna i Katalonien om att gå sin egen väg. Det har vi sett inom produktionen av Cava. Det tog sin start 2012 när producenten Raventós i Blanc valde att lämna DO Cava. Raventós säger ni, var inte det dem som startade Cava. Jo det stämmer men man hade fått nog av det storskaliga fabriksproducerade bubbel som man tycker cava har blivit. Nu ville man gå tillbaka till rötterna. Raventós skapade en ny klassificering, Conca del riu Anoia, vilken de är ensamma om. Detta inspirerade ytterligare några producenter att grunda Corpinnat. Till en början var producenterna kvar i DO Cava men de blev uteslutna 2018. Orsaken var att de inte kom överens med jättarna inom cava-produktionen. Storleken har betydelse i alla branscher. I vinindustrin kan de riktigt stora aktörerna lyfta en region, en druva eller plats och sätta den på kartan och bidra till att namnet når ut till omvärlden. Denna typ av marknadsföring är bra och nödvändig. DO Cava-producenter vill inget hellre än att deras bubblor ska vara på allas läppar. Problemet har varit att bubblorna har varit alltför lika. Samtidigt som antalet vinproducenter har minskat inom DO Cava har volymen på produktionen ökat stadigt. Något var tvunget att hända.

Gramonas historia sträcker sig tillbaka till 1850, före vinlusens härjningar i Europa

Gramona

Vinhuset Gramona finner vi i Penedès, som ligger 30 km söder om Barcelona. Hemligheten bakom Gramona är inte bara vinhusets vingårdar med utmärkt terrior för att göra bra mousserande vin, utan även husets långa tradition av vinmakning. Gramonas historia sträcker sig tillbaka till 1850, före vinlusens härjningar i Europa. De kalkrika jordarna lämpar sig väl för bubbel precis som i Champagne. Jordmånen har dock inte samma struktur som i Champagne. Klimatet skiljer sig och Penedès har ett varmare medelhavsklimat jämfört med Champagnes kallare inlandsbetonade klimat. Druvan som dominerar är den lokala xarel-lo med en klon som nästan var bortglömd. Med en förmåga att åldras med grace utgör denna druva ett av grundelementen för ett bra cavavin. I ungdomen är xarel-lo-vinerna rätt vresiga och inte så inbjudande. Vinet har liknats vid en bångstyrig tonåring som så småningom blommar ut med stor personlighet efter att ha fått mogna på flaskan. En sak som är intressant med den gröna xarel-lo är druvans antioxidanta förmåga. Det är med andra ord inte bara blå druvor som har denna positiva egenskap. Den andra stora druvan i Gramonas hägn är macabeu, som ofta används i många spännande stilla viner från Languedoc och norra Spanien. I Rioja kallas samma druva viura och är den vita stoltheten där. Macabeus fördel är att vinerna får hög syra men ger en relativt neutral stil som påminner om vin gjort på chardonnay. Blandningen xarel-lo och macabeu är en lyckad kombination för mousserande viner som är gjorda för att lagras. Gramona använder inte den annars så vanliga druvan parellada för produktion av cava. Parellada ger lite obalanserade och klumpiga viner, menar Gramonas vinmakare. Gramonas arbete är strikt kvalitetsmedvetet när det gäller druvorna. All odling sker efter biodynamiska metoder och vinhuset har ett uttalat hållbarhetstänkande. Filosofin känns modern och rätt. En annan anledning till Gramonas framgång är att vinerna får en lång lagring.

Gramona III Lustros 2013

Nr 93137. Pris 349 kr
Riktigt läcker cava som väl matchar en hel del champagne. Krämigt och runt, med fin syra och smak av kola, rostade nötter och äpplen.

Vi har husets grundare Joseph Raventós Fatjo att tacka för att cava skapades

Raventós i Blanc

Raventós i Blanc ligger i den lilla orten Sant Sadurni d’Anoia, strax söder om Barcelona. Vi befinner oss i Katalonien, där Barcelona är huvudstad och för att vara mer exakt i regionen Penedès. Raventós framställer även stilla viner, men det är cavan som är i fokus. Vi har husets grundare Joseph Raventós Fatjo att tacka för att cava skapades. Han experimenterade med spanska viner och ville prova att göra mousserande vin precis som i Champagne. Året var 1872 och där börjar cavans historia. Firman har varit familjeägd sedan slutet av 1400-talet. Det var däremot först på 1980-talet som huset utvecklades till vad det är idag. I familjens ägor ingår 90 hektar mark och stora delar av ytan är uppodlad med druvor. Tack vare Raventós långa historia och tillgången till yta har vinhuset flera vinplotter som är uppdelade i fem zoner. Dessa har helt olika jordmån och klimat. Jorden är fossilrik och består av både kalk och småsten. Genom olikheterna inom plotterna kan huset få fram det bästa ur respektive druvsort. Producenten fokuserar än idag på macabeo, xarel-lo och parellada, som är de tre huvuddruvorna inom cavaproduktion. För de stilla vinerna används både internationella och inhemska druvor. Firmans signum är torra, strama och mineraldrivna viner. Det är ingen cava för nybörjare eller för den som gillar lite sötma i sitt bubbel. Detta är seriös och lagringsduglig cava, som gärna avnjutes med mat. Varför inte en vildsparrisomelett som vi lagade på plats med gårdens egna hönsägg och egenplockad vildsparris. Den passade perfekt med ett glas av hustes bubblande vin till denna anrättning. Samtliga viner har en låg dosage på 4 till 5 gram per liter. Huset jobbar helt biodynamiskt i vingårdarna.

Raventós i Blanc De la Finca 2017

Nr 92634. Pris 219 kr
Mycket torr och stram, lite knuten och dov stil. Jag tror på lagring. Då kommer det att hända saker med den rökiga mineraliteten, stenkrosset och citrusen. Seriös och välgjord.

Cava eller inte Cava

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer