- Eva Weckström
Hett med svala svenska viner
Hett med svala svenska viner
Hade man pratat vinproduktion i Sverige för 50 år sedan hade man skrattat åt tanken. Idag är storyn en helt annan!
Sverige klassades av EU som vinland 1999. Innan detta var det tunnsått med odlare.
Vi bor som bekant i spannmålsbältet. Vi har traditionellt odlat grödor som spannmål, potatis, raps och frukt, mestadels äpplen.
Vindruvan, vitis vinifera, vill egentligen ha lite fler soltimmar än vi kan erbjuda här i norr. Visst har vi våra vackra vita nätter i juni men druvan behöver lite mer sol även på hösten och våren.
Hur är det då möjligt att producera vin i Sverige? Fler och fler vingårdar och vingårdsprojekt drar igång främst i Skåne men även i Halland, på Gotland och längre upp i landet. Visst sväller mitt skånska hjärta lite extra av stolthet att min hembygd sjuder av sådan uppfinningsrikedom, ambition och skaparglädje vad gäller vinproduktion. GO Skåne!
För att kunna göra vin i vårt avlånga land används företrädelsevis druvsorter som är anpassade till vår något kortare odlingssäsong, så kallade hybriddruvor. Dessa vinplantorna är också härdigare och klarar kyla bättre (ner till -25opå vintern).
Normalt räknar man med 100 dagars växtsäsong mellan blomning och skörd. De druvsorter som är vanligast i Sverige är solaris (grön druva) och rondo (blå druva för rött och rosevin). Dessa arter klarar att mogna på runt 90 dagar.
Andra vanliga sorter är regent, cabernet cortis & leon millot (blå druvor), phönix & johanniter (gröna druvor). Det finns även odlare som har satsat på svårodlade druvan pinot noir (blå) och även välkända druvan chardonnay (grön).
Sverige klassades av EU som vinland 1999. Innan detta var det tunnsått med odlare. Vingårdarna som är godkända av Livsmedelsverket har rätt att märka sina viner med årgång och druvsort. Än så länge har Sverige inte infört några klassificeringsregler. Så alla viner klassas som bordsvin.
Idag finns det sannolikt mer än 300 vinodlare som tillsammans har mer än 100 hektar av vingårdar. Ett 40-tal av dessa vingårdar är kommersiella, trots detta är den mycket tunnsått med svenskt vin på bolagshyllorna.
Den 3 juni lanserades dock ett stort antal ( i sammanhanget) svenska viner på Systembolaget av god kvalitet.
En förklaring till låg försäljning är klart prislappen. Den är hög. I alla fall jämfört med franska, italienska, spanska och tyska kompisarna som ligger lägre i pris och levererar mer bang for your buck. Traditionella vinländer ha lång tradition, läs kunskap, att göra vin och mycket bättre förutsättningar klimatmässigt.
Det tar tid att lära sig odla och göra vin. Dessutom är gamla/äldre vinstockar att föredra då de ger viner med högre koncentration och smakrikedom. Så vi får ge de svenska vinbönderna lite tid. Och stöd. Köp i alla fall ett par svenska viner och prova!
Nedan några viner från min hembygd att prova som jag tycker är trevliga. Hett med svala svenska viner!
Läs mer om svenska viner på branchorganisationens hemsida: http://svensktvin.se
Besök gärna Vinfestivalen i Skepparp på Österlen i sommar, där finns ett 10-tal utställare/vingårdar representerade och det går att prova, jämföra samt diskutera direkt med vinbönderna. Väldigt trevligt.
Festivalen går av stapeln den 26-27 juli, 12.00 -17.00. Inträde är fritt, biljetter för provning av vin köpes på plats.
http://www.vinfestivalosterlen.se
Kolla också in Vinvägen i Skåne som passerar ett tjugotal skånska vingårdar, som tar emot besökare. http://www.vinvagen.se
2018 Lucky Star, rtikelnummer 33728, 229:-
Sverige , Skåne län , Malmö stad, Vingården i Klagshamn
Flaska 750 ml
Eva Weckström
Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.
Läs mer om Eva