Sherry- ett vindistrikt med många ansikten

Sherry är välgjort, otroligt gott och enormt användbart. Låt oss komma överens om att njuta av ett glas sherry lite oftare.

Sherry I vackra Andalusien i södra Spanien landsteg fenicierna för över 1000 år sedan f.kr. Fenicierna var sjöburna handelsmän som på sina långa resor i medelhavet spred mycket varor och kunskap om dessa. Ursprunget till namnet sherry går alltså 3 000 år tillbaka i tiden då dessa fenicier grundade staden Xera – möjligen dagens Jerez de la Frontera. De planterade de första vinrankorna i Spanien just här. Namnet sherry då? 1587 kom britterna över 2 900 tunnor vin vid ett tillslag i Cadiz vilka skulle ha skeppats ut till de spanska kolonierna i Sydamerika. Vinet var spritförstärkt för att hålla den långa resan över Atlanten och britterna blev överförtjusta. Eftersom jerez var för svårt att uttala föddes namnet ”sherry”. Beställer man sherry i Spanien dock ser många frågande ut. Eftersom vinet har så många olika stilar är det finurligare att referera till en ”fino” eller en ”amonillado” till exempel. Sherry har nämligen en enorm spännvidd och sträcker sig från knastertorrt till sirapsött. Vinerna går från lätta, ljusa och eleganta till mörka, kraftfulla och fylliga. De torra stilarna kallas fino, amontillado, manzanilla, palo cortado och oloroso och de söta PX och cream. Det finns ytterligare några stilar men detta är de vanligaste. Storbritannien är fortfarande den största importören av viner från Jerez.

Annons:

Sherry, druvor och framställning

Druvorna som odlas för sherryframställning är främst palomino (95%) tillsammans med små mängder av pedro ximénez (PX) och moscatel.

Framställningen sker enligt den så kallade solerametoden. Detta innebär enkelt sett att sherry alltid är en blandning av viner som är olika gamla. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra som på bilden nedan, så kallade criadera.

Området för framställning av sherry ligger i en triangel runt de tre städerna Puerto de Santa Maria, Sanlúcar de Barrameda och Jerez de la Frontera. Vingårdarna ligger företrädesvis på den heta slätten mellan Sevilla och Cadiz utmed Atlantkusten. Landskapet är vackert böljande och kulligt.

På grund av den speciella jordmånen och klimatet är man överlägsna på framställning av just sherry. Den lysande vita jordmånen heter ”albariza” och är en helt unik mix av kalk, alger, kisel, lera och sand. Den är högabsorberande när den är våt, och är den torr blir den stenhård och bildar en skyddande skorpa på ytan som gör att vattnet inte avdunstar i hettan och den ibland obarmhärtiga solen.

Albarizajorden fungerar som en vattenreserv för områdets vinrankor. En vinranka behöver 1 500 mm regn per år, här kommer det endast runt 500 mm. Kalken ger också druvorna en högre fruktsyra än vad man skulle vänta sig i Spaniens hetaste vindistrikt.

Lägg till det speciella fenomen som kallas för ”flor”. Detta är ett unikt jästtäcke som utvecklas i ekfaten och skyddar mot oxidation samt ger vinerna dess säregna doft och smak med toner av jäst. Rent grundläggande kan sherry delas in i två stilar: fino, som lagras med flor, och oloroso, som lagras utan flor. Härifrån har sedan resterande typer utvecklats.

Tio Pepe Fino, artikelnummer 8225, 64:-
375 ml
Spanien, Andalusien, Jerez

FINO

Detta är en knastertorr sherrystil med toner av kartiga, gröna äpplen, marsipan, jäst och gröna oliver. Det är friska och eleganta viner som serverade svala är perfekta aperitifer. Gott till tapas som manchego, oliver, ansjovis, rostade mandlar och annat småplock.

Nyanserad smak med inslag av gula äpplen, gröna oliver, soltorkat gräs, mandel och jäst. Serveras väl kyld som apritif eller till tapas.

 


 

Manzanilla Pasada Pastora, Bodegas Baratillo, artikelnummer 99705, 109:-
Flaska 375 ml
Spanien, Andalusien, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda

MANZANILLA

I grunden en fino, men Manzanilla måste lagras i kuststaden Sanlùcar de Barrameida. Den är generellt lite lättare i stilen och får också mer gröna krispiga äpplen och lite sälta i doft och smak.

Nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, nötter, citrusskal, kryddor och jäst. Serveras kyld som aperitif, gärna med småplock som gröna oliver eller kallskuret.

 


 

Alburejo Oloroso, artikelnummer 8386, 79:-
Flaska , 375 ml
Spanien, Andalusien, Jerez

OLOROSO

Oloroso är en fylligare och mörkare stil av sherry som oftast är torr. Dock görs den även i halvtorra och söta varianter. Vinet lagras utan flortäcke och kontakten med syre, oxidationen, ger oloroson djup och koncentration. Doft och smak lutar åt choklad, fikon, dadlar, aprikos.

Komplex och smakrik torr oloroso med inslag av hasselnötter, fikon, apelsinskal, kanel, torkade dadlar och smält socker. Serveras sval som aperitif eller till hårdlagråd ost och charkbricka.

 


 

Real Tesoro del Principe Amontillado, artikelnummer 8366, 89:-
Flaska 375 ml
Spanien, Andalusien, Jerez

AMONTILLADO

En blandning av fino och oloroso. Amontillado börjar lagras under flor men jästtäcket försvinner under lagringen så att vinet då ändå utsätts för syrepåverkan. Vinerna är bärnstensfärgade och torra med tydliga nyanser av mandel och hasselnötter.

Nyanserad smak med inslag av torkade fikon, pomerans, torkad aprikos, muskot, romrussin och rostade hasselnötter. Serveras runt 14 grader som aperitif, till fröknäcke, lagrade ostar eller till kallskuret.

 


PALO CORTADO

En ovanligare sherrytyp som enkelt kan beskrivas som en blandning mellan amontillado och oloroso. Här har jästtäcket aldrig fullt utvecklats i den första fasen, vilket ger palo cortado en något mer robust kropp än amontillado. Smakmässigt hittar man ofta farinsocker, valnöt, russin och mörk choklad.

 


PEDRO XIMENÉZ  (PX)

Fyllig sherryvariant med intensiv sötma, gjord på druvan med samma namn. De bästa varianterna bjuder dock inte bara på sötma utan också toner av kaffe, mörk sirap, melass, rostade sesamfrö, mörk choklad och till och med torkade örter. Att njuta till exempel till chokladdesserter.

 


 

Läs mer

Fler artiklar