Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Eva Weckström

Prosecco till festligheterna

Det finns inte mycket som slår lite lyxiga bubblor i glaset. Här kommer några Proseccofavoriter inför nyår och trettonhelg.

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/prosecco-close-up.jpgProsecco har de senaste åren blivit omåttligt populärt. Så populärt att de gått om Champagne. Trenden just nu är alltså italienskt i glaset.

Prosecco framställs för att vara flirtig, inbjudande, fruktig och härligt bubblande. Druvan är grön, heter alltid glera och ger karaktär av päron och honungsmelon.  Läskande, saftigt och gott!

Ursprunget är nordöstra Italien och andlöst vackra regionen Veneto. Landskapet är helt unikt och har formats av rörelser i jordskorpan. Här har man gjort vin i hundratals år. Totalt består distriktet för Proseccotillverkning nordväst om Venedig av 5 000 hektar.

Mellan byarna Valdobbiadene och Conegliano framställs högklassig Prosecco med möjlighet till högsta kvalitetsklassificeringen, DOCG (sedan 2009). Området på Dolomiternas grönskande kullar är så pittoreskt att det är på väg att klassas av UNESCO som världsarv.

1876 startade man faktiskt Italiens första vinmakarutbildning i just Conegliano så vinmakartradition och kunskap finns det gott om i området.

Får du en chans- åk hit. Miljön, klimatet, maten och inte minst vinerna ger en upplevelse utöver det vanliga.

Prosecco, detta charmiga mousserande vin, görs med tankmetoden även kallad charmatmetoden. Vinet genomgår en andra jäsning på tank under tryck och buteljeras sedan även under tryck för att behålla de rara bubblorna i vinet. Metoden är lite enklare och effektivare än den mer krävande traditionella metoden med en andra jäsning på flaska- därav det lite humanare priset.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/dvg_bollingerwillysmh2014_vsr_6745.jpgDryckesListan.se har provat igenom ett stort antal Prosecco som skickats till oss av importörerna. Vi har alltså inte provat samtliga artiklar på Systembolaget.

Här kommer några av de rara buteljer som redaktionen tyckte leverarade lite extra. Prosecco till festligheterna!

ORDINARIE SORTIMENT

FreixenetProsecco DOC, artikelnummer 77774, 99:-

Fräscht och fruktigt med pigga bubblor och balanserad syra. Charmig Prosecco som är druvig och saftig med inbjudande smak av nashipäron, grön vindruva, honungsmelon och citronzest. Perfekt väl kyld som aperitif eller till kanapéer, räkfrossa eller torsk med ärtpuré.

 

 

 

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore, artikelnummer 77753 129:-

Stor, komplex och lite brödig doft av mariekex, mogna gröna äpplen, anjoupäron, apelsinblomma, inlagda gula plommon samt vit nektarin. Otroligt välgjord Prosecco med många små fina bubblor. Servera kall som fördrink eller läppja till grillad tonfisk eller skaldjurplateau.

 

 

 

P.Lex Prosecco Brut, artikelnummer 77889, 105:- EKO

Fyllig fruktighet, energiska bubblor, solmogen och lite tropisk karaktär av persika, päronsplit, kiwi och lemoncurd. Njut sval till minglet, snittarna eller till räksallad med mango.

 

 

 

BESTÄLLNINGSSORTIMENT

Crudo Prosecco 2016, artikelnummer 76580, 92:-

Frisk och fruktig prosecco med generösa bubblor. Sötfruktig och lekfull i publik och lite blommig stil med karaktär av krusbär, nashipäron, gult äpple och vit persika. Drick väl kyld som den är eller till tilltugg som prosciutto och melon eller varför inte en krämig skaldjurspasta.

 

 

 

Le Manzane 20.10 2015 Extra Dry, artikelnummer 77725, 155:-

Snyggt bygge av denna prestigeprosecco som jäst på låg temperatur på ståltank och efter 50 dygn fått ligga ytterligare 4 månader på jästfällningen. Denna långa process ger vinet fler aromämnen och förfinade bubblor. Vinet är mångfacetterat med eleganta bubblor, krämig textur och fruktig karaktär av honungsmelon, piggelin, gröna äpplen samt mandel och rostade nötter. God kall som den är eller till hummer, grillad havskräfta och stekt spätta.

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva