Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens vinhus- Chateau de Berne, Provence
Skriven av Eva Weckström

Månadens vinhus- Château de Berne, Provence

Det var i Provence framställningen av rosévin började för länge sedan. Ett anrikt vinhus med ett makalöst bra rosévin är Château de Berne.

I enlighet med ekologisk och hållbar produktion har man fattat beslutet att minska vikten på kvadratflaskan för "Grande Recolte". Det resulterar i besparingar på transportsidan och en minskning av koldioxidavtrycket.

Månadens vinhus- Château de Berne, Provence

Ett rosévin från franska Provence är vackert ljusrosa, torrt, fruktigt, friskt och mycket lätt att tycka om.

De svala nätterna här vid kusten ger bibehållen syra och fräschör i rosévinerna trots att regionen badar i sol och värme. Provencerosé passar väl ihop med sandaler, mingel, tilltugg, sydfranska örter, sommarvärme och glada vänners lag.

Dessa bleka, örtiga roséviner har blivit oerhört trendiga världen över både som aperitif och matvin. Och inte bara bland erfarna vinkonsumenter utan även i grupper som millennium(i)generationen och generation z.

I dessa unga grupperingar betyder som bekant sociala medier och vackra, instagramvänliga motiv allt.

Ett vackert provencevinhus, eller snarare slott, med både tradition och nytänkande ambition är Château de Berne.

Château de Berne har gjort vin så lång tillbaka som 1750. Idag har egendomen totalt 292 hektar med vingårdar, olivlundar och hotell.

Expertis och disciplin är ledorden och all produktion sker under ständig kontroll. Terroir är viktigt och man värnar om att framhäva det ursprungstypiska för områdets jordmån, druvor och klimat. Det är balansen mellan dessa faktorer samt den höga kvaliteten som gör vinerna helt unika i sitt slag.

Egendomens vingårdar omfattar hela 140 ha som tillsammans med ett modernt vineri och ett duktigt team producerar utomordentliga viner. Alexis Cornu är chefsvinmakare. Nyligen gjorde man omfattande investeringar på hela 100 miljoner Euro. Hick!

Man producerar både vitt, rött och rosévin på vingården men idag fokuserar vi på rosévinet- Grande Recolte. Vinet framställs på de ursprungstypiska druvorna cinsault och grenache och andas Provence’s oändliga och väldoftande lavendelfält.

Vinet introducerades i beställningssortimentet på Systembolaget i april 2014. Det blev något av en raketlansering. Samma år kvalade man in i det fasta sortimentet!

Ambitionen på vingården är att laxfärgade Grande Recolte ska vara det mest prestigefyllda rosévinet från regionen. Man siktar även på att den attraktiva anläggningen i sig ska vara det mest eftersökta resmålet i Provence.

Château de Berne erbjuder i sanning en magnifik inramning till vinerna. 3000 olivträd växer runt slottet och man framställer sin egen olivolja. Oljeproduktionen är en stor del av verksamheten.

Att utveckla den vackra, fyrkantiga flaskan för rosevinet har inte bara varit ett sätt att stå ut på hyllorna utan också ett sätt att hedra just den egna oljeproduktion.

Förutom vineriet har man även på egendomen en restaurang med Michelin-stjärna, ett 5-stjärnigt hotell (Relais & Chateau), SPA, matlagningskola, tennisbanor, cykling …allt insprängt i ett böljande, vackert och orört landskap. Man erbjuder till och med konserter i vingårdarna och är av förklarliga skäl redan ett av de mest besökta slotten i Provence.

 

2018 Grande Recolte
Frankrike, Provence, Côtes de Provence

Artikelnummer: 75286, 129:-

Flaska , 750 ml

Ståtligt rosévin med personlighet och stor smakrikedom.

Det blekrosa vinet erbjuder frisk syra och karaktär av tranbär, röda vinbär, blodgrape, nektarin, färska örtkryddor och smultron. Lång och ren eftersmak.

Njut kyld till matiga sallader, grillade skaldjur, foliebakad fisk eller kyckling i lergryta med citron, grön sparris, timjan och dragon.

Ambitionen på vingården är att laxfärgade Grande Recolte ska vara det mest prestigefyllda rosévinet från regionen

Hur ser man på framtiden? Man ligger i framkant vad gäller miljötänk och har valt att konvertera till ekologisk vinodling sedan 2018 (vilket tar 2-3 år).

Man arbetar efter ett hållbart tänk(Ecolabel EU). Man fick även precis, i början av maj, sin ISO 9001-certifiering som täcker alla moment i odling och framställning.

I enlighet med ekologisk och hållbar produktion har man fattat beslutet att minska vikten på kvadratflaskan för ”Grande Recolte”. Det resulterar i en minskning av flaskans vikt, vilket ger besparingar på transportsidan och en minskning av koldioxidavtrycket. Bra jobbat men nödvändigt då flaskan är tung!

Månadens vinhus- Chateau de Berne

 

 

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer