Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Öpnnade ostron
Skriven av Eva Weckström

Hur smakar melon de bourgogne?

Melon de bourgogne är en fransk druva även känd som bara "melon" och oftare som muscadet. Den är varken melonlik i smaken eller växer i Bourgogne. Självklart blir det förvirring.

I augusti kommer säsongen som i min bok slår de flesta andra. Det är tid att frossa i berg av flodkräftor, i saftig hummer och fullmatad krabba. Finns det något bättre?

I augusti kommer säsongen som i min bok slår de flesta andra. Det är tid att frossa i berg av flodkräfta, hummer och krabba. Finns det något bättre?

Vad är då bästa kombination till skaldjuren vinmässigt? Lätta, vita och friska vita viner, gärna med mineralitet. Voila- möt Muscadet!

I Frankrike och västra Loire-området, vid atlantkusten, finner vi de mest kända muscadetvinerna och här har druvan sitt ursprung. Nantais heter den större underregionen (efter staden med samma namn), och den mindre appelationen Muscadet. Denna har i sig underregioner som till exempel de Sèvre-et Maine. Denna är störst med sina 6 640 ha, och anses även som bäst kvalitetsmässigt med mjuka, väldoftande och lite blommiga viner. Detta är även hela den stora Loiredalens kvantitativt största appelation. Vinerna lagras ofta på jästfällningen.

Sedan 2011 finns det tre Premier Cru-lägen: Clisson, Gorges och Le Pallet.

Druvan förekommer även i USA där man kort och gott kallar den ”melon”

Druvan melon de bourgogne frodas i svala, fuktiga klimat och står väl emot frostangrepp och mjöldagg.

DNA-forskning har visat att denna druva är en korsning av druvorna pinot blanc och gouais blanc. Den är även kusin med chardonnay som också härstammar från dessa druvor. I Bourgogne ersattes den under 1500-talet av andra druvsorter, som trivdes bättre i regionens klimat. Melon de bourgogne introducerades istället på 1600-talet av holländska köpmän i Loire för att användas i brandewijn, brandy. Fram till 1709 var området dock i huvudsak planterat med blå druvor- men detta års stränga kyla gjorde att man omplanterade och då med härdigare, gröna sorter som melon.

Vinlagstiftningen i distriktet Muscadet stipulerar att vinerna får ha tolv procent i alkoholhalt. De som heter Muscadet sur lie måste ha lagrats på jästfällningen och även buteljeras direkt från faten utan att filtreras-därav tillägget sur lie i distriktsnamnet.
KARAKTÄR: Muscadet-vinerna beskrivas ofta som väldigt neutrala i smaken, på gränsen till anemiska. De är lätta och fräscha och lagras i regel inte på fat. Citrus, kartiga äpplen, hav och salta mineraltoner finns ofta i glaset. Den neutrala karaktären gör att druvan speglar sin växtplats, och det är närheten till Atlanten som gör att det är just till havets läckerheter som dessa friska om än magra viner kommer till sin rätt. I Muscadet de Sèvre-et Maine lagrar man vinet ”sur lie”. Tekniken innebär att man låter vinet ligga kvar på jästfällningen över hela vintern innan de buteljeras året efter, i mars-november. Vinet måste få ligga i fred och processen måste ske med stor försiktighet. Viner som lagrats med sur lie-metoden blir fylligare och krämigare med en tydlig smak av jäst och bröd. Lagringen på jästfällningen ger också lagringsduglighet.

 

Försäljningen för Muscadetviner har gått upp och ner. I slutet på 80-talet var de poppis för att sedan dala till nästan en femtedel. Idag är dessa fräscha, välproducerade och trevliga viner på uppgång igen! Så spring och köp och njut till dina ostron, pocherade fisk, skaldjurssoppa eller en skaldjusrplateau.
Låt oss kika på ett riktigt bra vin från Muscadet de Sévre-et-Maine som vi kan finna i Systembolagets ordinarie sortiment:

 

 

Domaine de la Bournaire 2016, Artikelnummer 5799, 119:-
Frankrike, Loiredalen, Muscadet , Muscadet de Sèvre-et-Maine
Flaska 750 ml

Charmigt ekologiskt vin med stor fräschör, frisk syra och smak av granny smith, limezest, vita krusbär, anjoupäron, vinbärsblad, citronsaft och saltstänkta mineraltoner. Njut väl kyld till ostron, skaldjur, fisksoppa och allt vad havet erbjuder!

 

I beställningssortimentet finns också några riktiga godbitar. Här snackar vi vin som är otroligt goda nu, men som även klarar av att lagras:


Château du Coing ”L’Ancestrale Monniéres Saint Fiacre” 2015
Artikelnummer 79304, 169:-
Frankrike, Loiredalen, Muscadet
Flaska 750 ml

Underbart komplext vin med stram syra och kartiga gröna äpplen men även smörblomma, nybakad brioche, saftiga päron, limezest, saltvatten och kanderad citron. Ambitiöst bygge och lång saftig eftersmak. Passar till allt havet har att erbjuda och även till vegetariska anrättningar. Njut nu eller spara, om du klarar att vänta!


Château du Coing de St Fiacre ”Comte de Saint Hubert” Vielles Vignes 2010

Artikelnummer 75861, 199:-
Frankrike, Loiredalen, Muscadet, Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie
Flaska 750 ml

Samma duktiga producent som ovan men andra vingårdslägen. Här snackar vi även gamla vinstockar som ger stor smakrikedom och koncentration. Vinet är av årgång 2010 och är väldigt ungt och spänstigt ännu med hög syra och karaktär av citrusolja, vita blommor, gula äpplen, grapefrukt, stenrök, citronsorbet och våt lera. Otroligt bra längd och en fräsch beska. Jättegott helt enkelt. Njut som den är eller till grillade skaldjur, gratinerade ostron eller några bitar sashimi med chilimajonäs. Tål att sparas ytterligare för den med tålamod….


 

Muscadet AOC:


–  Muscadet des Coteaux de la Loire AOC
–  Muscadet de Sèvre-et-Maine AOC
–  Muscadet Côtes de Grand Lieu AOC
–  Muscadet sur lie AOC
Gros Plant du Pays Nantais AOC
Fiefs Vendéens AOC
Coteaux d’Ancenis AOC

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva