Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Evas tips på Systembolaget- Små partier 17 Maj - DinVinguide
Skriven av Eva Weckström

Evas tips på Systembolaget- Små partier 17 Maj

Så har vi ytterligare ett släpp av godis på bolaget på fredag. Det är inte bara koltrasten och lärkan som får fnatt så här års- det är lätt även för oss utan vingar att få feeling på lite härliga viner såhär mellan hägg och syren. Och viss lyfter man lite av Ojai, Special Club eller Guigal i glaset! Evas tips på Systembolaget- Små partier 17 Maj

Små partier 17 maj

MOUSSERANDE

 

Champagne Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru 2013, nr 91114, 496 kr. 720 fl

Finstämd och fyllig årgångschampagne med saftig nektarin, väl rostat bröd, bokna äpplen, kanel, kaprifol i full blom och kritig mineralitet. I det långa avslutet njuter vi gula plommon och sommrig blommighet. Urgott i alla väder.

 

 

VITT

 

 

Ojai Kick On Ranch Riesling 2016,  nr 96335, 269 kr. 600 fl

Väldigt inbjudande och flirtig doft av galiamelon, saftiga päron, ahlgrens bilar och vanilj. Mineralitet i form av dieseltoner balanseras av en helt magisk koncentration, hög krispig syra och och smörig fruktighet. Vinet smakar i all evighet av allsköns stenfrukt, clementin och smörkola. Bara att luta sig tillbaks och njuta av färden.

 

 

Sancerre Cote de Champtin 2017, nr 99289, 245 kr. 1800 fl

Skickliga producenten Roger Champault kan man lita på. Allt finns på plats- hög saftig syra, koncentration, kanderade citronskal, vinbärsblad, gröna tomater, nässlor, passionsfrukt, mango…..behöver jag fortsätta? njut bara njut!

 

 

Saint-Véran Prélude 2017, nr 96086, 269 kr. 240 fl

Lakritsrot, stjärnanis, nashipäron, persika, skirat smör, svag tanninstruktur och en trevlig grapefruktbeska i det oändliga avslutet. Vilket underbart matvin- tänk grillad fisk eller skaldjur, samt vitt kött med krämiga såser och örtiga inslag.

 

ROSÉ

 

Rosé de Marsannay Maison Louis Jadot 2018, nr 95419, 169 kr. 1200 fl

Lätt, elegant och smakrik. Röda vinbär, syrliga hallon, färska gröna örter och lite fänkål. Rent, välgjort och snyggt. Glittrar fint i glaset och kan njutas både i ensam majestät och till sallad, vegetariskt och till det mesta i skaldjur- och fiskväg.

 

Bild från DinVinGuide

RÖTT

 

Brune et Blonde 2015 E Guigal Cote-Rotie, nr 92145, 495 kr. 600 fl

Vackert djuprött och förföriskt gott. Blommiga toner trängs i glaset med torkade örter, lakrits, pepparkorn, mörka moreller och saftiga björnbär. Ytterst välbalanserad med stadig tanninstruktur och pepprig eftersmak. Vill ha mer!

 

 

Chateau Tronquoy Lalande 2015, nr 92273, 439 kr. 420 fl

Fantastiskt komplex doft följd av köttig, intensiv bärighet av plommonsylt, svarta vinbär och klarbär. Andra goda intryck är grön paprika, skogshallon, ceder, tobaksblad och kännbar strävhet. Lite protein och fett på tallriken så har vi en smäktande duett.

 

 

Woodcutter Shiraz Torbreck 2017, nr 92306, 229 kr. 600 fl

Stor doft i glaset med björnbärssylt, kråkbär, nyskuren pastrami, eucalyptus, mörk choklad, svartpeppar och rostade ekfat. Mycket välbalanserat, komplext, intensivt och alldeles underbart gott.

 

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva