Chenin blanc från Frankrike och Sydafrika

Loiredalen är ett stort och frodigt vinområde med viner i alla stilar och färger. Vad har detta prunkande vinlandskap gemensamt med Sydafrika? Chenin blanc!

På temat vårens viner var idén med denna artikel initialt att skriva om druvan chenin blanc och hemmakvarteren i franska Loire. Dessa viner är bra alternativ till både chablis- och vita bourgogneviner. Frost och hagelstormar har drabbat området de senaste åren och  priserna väntas stiga rejält framöver.

Det är få viner gjorda på druvan chenin blanc från regionen som erbjuds i systembolagets fasta sortiment, tyvärr.

Slutsatsen blev istället en vinkel med förslag på viner på denna härliga druva både från Loire och landet som faktiskt idag producerar mest vin på chenin blancdruvan- Sydafrika.

Chenin blanc är en tjockskalig, frodig och krävande druvsort som kräver mycket TLC för att prestera. Det behövs (gärna) kalkhaltiga lerjordar, kunskap och tålamod för resultat och man finner därför få viner på druvan utanför Frankrike och Sydafrika av hygglig kvalitet. Dock finns några intressanta viner från USA, Argentina och Australien.

Väl behandlad ger druvan viner som kan lagras och utveckla typiska nyanser av bivax och yllevantar. Ekfat används ibland vid jäsning eller lagring för att skapa fylligare viner med mer komplexitet. Unga fruktiga viner kan ibland upplevas lite knutna då de levererar skyhög syra men har ofta fin, saftig druvighet och karaktär av gråpäron, citron, limezest och acasiahonung. Växer druvan varmare får vinet en dragning åt tropisk frukt som ananas.

Till Frankrikes trädgård, längs den oändligt långa Loirefloden, kom kungarna en gång i tiden med sin fruar eller älskarinnor. De tillägnade dem majestätiska slott och prunkande trädgårdar. En resa hit bjuder både på andlöst vackra vyer och underbara mat- och vinupplevelser!

I detta sitt ursprung trivs denna sent mognande och allmänt besvärliga chenin blanc som bäst och framställs i alla stilar från knastertorra viner till väldigt söta. Regionen bjuder på stor variation både i sceneri, klimat, lokal mat och vin. Enkelt sett indelas Loire i fyra huvudområden. Längst i väst ute vid Atlantkusten ligger Muscadet-Pays Nantais, följt av Anjou-Saumur, Touraine, och sist men inte minst Östra Loire. Viner på chenin blanc hittar vi företrädelsevis i mellersta Loire, från Anjou-Saumur och Touraine.

Med sin höga syra är chenin blanc idealisk även för produktion av mousserande viner i olika stilar.

Sydafrika med sin vilda natur har å andra sidan nästan gjort chenin blanc till sin egen och den har även ett lokalt namn i landet-Steen. Detta ambitiösa vinland fick säkert hit druvan med de första bosättarna och har genom bland annat fransk kolonisering en tradition att göra viner i lite stramare, matvänlig europeisk stil.

Denna stil blir möjligt då landet visserligen badar i sol men kyls ner av svalkande vindar från de två världshaven som möts just här, vid Aghulas nära Kapudden. På så sätt bibehåller druvan sin friska syra och stramare karaktär. En mycket varierande jordmån borgar för variation och experimentlusta bland de sydafrikanska vinmakarna.

Nedan några trevliga chenin blancviner att svalka sig med i vårsolen!

Annons:

MOUSSERANDE

Langlois Crémant de Loire Brut, artikelnummer 7404, 139:-
Frankrike, Loire

60% chenin blanc, 20% chardonnay, 20% cabernet franc.
Sockerhalt 12 gram/liter.
Friskt och fräscht mousserande vin från Loire. Rikligt med bubblor, pigg syra och med en hel symfoniorkester av smaker som syrliga gröna äpplen, vita krusbär, blommig vårhonung,  kritig mineralitet och viss trevlig skalbeska. Njut sval i solen som den är eller till räkfrossa, elegantare fiskrätter med gröna, örtiga inslag eller till sallad med hummer, gröna ärtor, avocado, grapefrukt och örtvineagrette.


TORRT

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2016, artikelnummer 2701, 89:
Sydafrika, Western Cape

100 % chenin blanc.
Sockerhalt mindre än 3 gram/liter.
Här har man använt sig av ekfat. Druvorna skördas tidigt på morgonen för att behålla sina friskhet, 80% fermenteras sedan på ståltank och resterande på ekfat.  Vinet lagras fem månader på nya ungerska och franska ekfat. Fatkaraktär, inslag av gula plommon, citronzest, ananas, smörkola, svagt jordig mineralitet, bivax och färska örter. Här har man bevarat fruktigheten men fått ett fylligare vin som med lätthet kan inmundigas som det är eller till grillad marulk eller kyckling på spett eller i gryta.

 

Clos Saint Yves Savennières 2014 ,artikelnummer 98026, 99:-
Frankrike, Loire, Anjou-Saumur

100 % chenin blanc.
Sockerhalt mindre än 3 gram/liter.
Domaine des Baumard är familjeägt och egendomen omfattar 15 hektar i apellationen Savennières, i Anjou-Saumur. Man skördar för hand och efter avslutad jäsning ligger vinet på sin jästfällning i nio månader.
Ett stramt och härligt friskt vin med hög syra och saltstänkt mineralitet samt toner av keylimepaj, omogna äpplen, nashipäron, nybakat bröd och vita vinbär. Drick detta eleganta vin till dito fiskrätter, skaldjursplatå eller löjromstoast.

 

Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2015, artikelnummer 2051, 119:
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Paarl

90% chenin blanc, 5% rousanne och 5% viognier.
Sockerhalt 3 gram/liter.
Matvänligt vin i fylligare stil med fin balans och karaktär av gula äpplen, mörk honung, smörblomma, rostade mandlar, fudge och rostade ekfat. Njut till fyllig och smakrik mat som stekt fisk med beurre blanc, allsköns gröna gratänger eller paj med smakrik ost, stekt svamp och broccoli. 

 

SÖTT

Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon 2015, artikelnummer 91182, 109:-
Loire, Anjou-Saumur, Coteaux du Layon

100 % Chenin blanc.
Sockerhalt 90 gram/liter.
De solexponerade vingårdarna runt byn Rochefort-Sur-Loire tillåter druvan att mogna perfekt. Dessutom blir den ofta påverkad av den hett eftertraktade botrytis cinerea: ädelrötan. Man skördar så sent som möjligt för sina söta viner och hoppas just på mycket ädelröta. Man skördar även i omgångar för att hela tiden få absolut bäst mognad på druvorna. De pressas sedan snabbt och jäses i temperaturkontrollerade tankar. Lagring sker helt utan ekfat för att bevara fräschör och terroir. Vinet har trots sin sötma en frisk karaktär, syran ger fin balans! Kritiga mineraltoner, saftigt druvigt med smak av piggelin, honungsmelon, tropisk frukt, vit persika, bivax och ett mycket långt och elegant avslut. Njut svalt i giriga klunkar till desserter med syrlig tropisk frukt, gula plommon eller havtorn, ankleversnittar med ingefärsmarmelad eller grönmögelostar.

Läs mer

Fler artiklar