Baka Biscotti- billigt, busgott och hållbart

Kanske bjuder januari inte precis på sötebrödsdagar. Men visst kan man festa till det ändå. Biscotti är enkelt, gott och billigt och kan smaksättas på många sätt.
Biscotti har för oss blivit synonymt med den hårda, goda italienska mandelskorpan

Annons:

Inte bara gott och billigt. Skorpor håller i evighet och är väldigt vackra att ha i en glasburk i köket när man får oväntat besök. Du svänger snabbt ihop smeten som sedan gräddas kort tid i två omgångar.

Originalreceptet innehåller inte smör eller bakpulver men jag gillar verkligen hur frasiga och lagom hårda dessa biscotti blir.

Mitt eget grundrecept:

100 gram smör, smält

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl grovhackad mandel (går att byta ut mot hasselnötter, valnötter, pinjenötter, pistaschenötter etc)

Smaksättning, välj från nedan eller hitta på egna smaker. Använd dock ingen färsk frukt eller vätskor!

-2 pkt Saffran

-2 tsk Kardemumma

-2 tsk Kakao

-2 tsk Kanel

-1 msk Apelsin-, lime- eller citronzest, rivet.

-1 hel Vaniljstång, urskrapad

-2 tsk Ingefära

Finhacka gärna lite torkade aprikoser, sultanrussin, torkade dadlar eller liknande och smaksätt med. Dra ner på mängden nötter/mandel så att det totalt ihop blir enligt receptet, 1,5 del. Varför inte kaffebönor? (Mal grovt i elektrisk kvarn, använd färdigmalda kaffebönor eller alternativt Nescafé) Kombinationerna är oändliga.

För extra vackra skorpor smält lite mörk choklad i micron eller vattenbad och rippla över skorporna när de svalnat.

GÖR SÅ HÄR

-Smält smöret i en lite större kastrull.

-Rör i saffran eller annan torr smaksättning.

-Blanda i ägg, socker och mjöl blandat med bakpulver och mandel eller nötter och/eller torkad frukt eller rivet zest.
(Det går fint att lämna kvar skalet på hasselnötterna)

-Rulla ut degen/smeten (den ska vara ganska kladdig) i 3 längder på plåt med bakplåtspapper. De ska vara nästan lika långa som plåten och behöver inte vara helt symmetriska. Rustik charm vill vi ha!

-Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 10 minuter

-Ta ut plåten och dela längderna medan de är varma i sneda bitar i storlek efter egen smak. Jag brukar göra dem ca 2 cm breda.

-Ställ in i ugnen igen och rosta skorporna på samma plåt, men på 175 grader, i 12 minuter. Eller längre om mer färg önskas.

-Stäng av värmen i ugnen. Ta ut skorporna och låt svalna ELLER  låt skorporna stå kvar och och svalna i ugnen så blir de lite hårdare.

Enkelt, gott, vackert!

Lägg i fin, stor glasburk. Vill du ge bort i present- slå in i cellofan och knyt ihop ”säcken” med ett vackert presentband. Kanske en fin, handskriven etikett att hänga i presentbandet med vilken typ av skorpor du bakat?

Glöm inte att prova att doppa dina skorpor i dessertvin, sååå gott. Alternativt doppar du dem i en värmande god italiensk espresso.

KURIOSA

I 1500-talets Italien fick man tillgång till rörsocker och detta fick till följd att intresset för söta bakverk ökade. De populära hårda mandelskorporna kommer härifrån och gräddades i stora flata pannor i ugnen och torkades på eftervärmen. Många originalrecept är på 15 (!) ägg….

Namnet Biscotti har för oss svenskar blivit synonymt med den hårda, goda italienska skorpan. Dock innebär biscotti från början egentligen bara en kaka som bakats två gånger. Namnet har sedan lånats till att bli bland annat det engelska ”bisquit”.

I Italien är biscotti bara en hård, dubbelgräddad ”liten kaka”. Det kan alltså i Italien i stort sett referera till vilken liten småkaka som helst.

I Toscana bland annat är den smarriga mandelskorpan känd som Cantuccini och doppas gärna i ett svalt och lokalt producerat glas sött vin.

Att sitta på en trattoria och njuta av en italiensk kaffe, en skorpa och ett glas sött är en ljuvlig upplevelse. Prova till exempel nedan klassiska vin, Vin Santo eller Florio Marsala som hittas i Systembolagets fasta sortiment:


 

2013 Ruffino Vinsanto Serelle
Artikelnummer 8119, 149:-
Italien, Toscana , Chianti , Chianti Classico , Vin Santo del Chianti Classico , Vin Santo del Chianti

Flaska 375 ml.

    

 

En riktig mumsig sötchock som balanseras av en enorm smakrikedom och en frisk och saftig syra. Vinet är packat med doft- och smakintryck. Sultanrussin, kanderade apelsinskal, torkade aprikoser, mandel och makadamnöt, en touch av nybakade äpplen samt knäck och nougatkrisp. Serveras sval, ca. 10-12°C, till ädelost, hårdlagråd ost eller mandelskorpor. Gärna till desserter innehållande nötter.


2014 Florio Marsala Superiore Dolce
Artikelnummer 8403, 69:-
Italien , Sicilien , Marsala , Marsala Superiore

Flaska 375 ml.

 

Legendariskt sött vin från Sicilien. Vinet ingår även i många italienska dessertrecept, bland annat tiramisu. Florio Marsala bjuder på rostad mandel, smält socker, rostade ekfat, fikon, dadlar, nötkräm och pomerans. Serveras sval, 14°C till skorpor, ostbricka eller desserter innehållande nötter och/eller choklad.

I Toscana är valet av sött vin till skorpan lätt-det blir det syndigt goda och lokala vinet Vin Santo. Här har vindruvorna fått torka på ställningar efter skörd och blir mer som russin än druvor när de väl pressas. Detta ger vinet toner av fikon, sultanrussin och dadlar. Om man dessutom lyckas få druvorna angripna av den åtråvärda ädelrötan är lyckan gjord och vinet bjuder även toner av hjortron och saffran. Ädelrötan dyker bara upp under väldigt speciella förhållanden med balans mellan morgondimma, fukt, sol och vind. Befinner vi oss istället på Sicilien blir det mest troligt det lokala Marsalavinet. Detta har lite högre alkohol då det är spritförstärkt-historiskt var det sjöfarande engelsmän som blandade in druvsprit i det lokala vinet eftersom man tog med sig sprit för att hålla värmen på fartygen. Marsala görs i många stilar med olika söthetsgrad, ”dolce” betyder sött och detta passar strålande till dina nybakade biscotti!

Fler artiklar