Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Eva Weckström

Äppel päppel

Doften av svenska äpplen är svårslagen och inte mycket är vackrare än nedtyngda äppellundar på hösten. God dryck blir det också!

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/ciderskola_bild.jpgFruktvin och cider är en gammal företeelse.

Redan för 2000 år sedan började romarna producera fruktvin och cider. Cider kallade då för cisera. Framställningen var enkel- man lade helt enkelt krossade äpplen i trätråg där musten fick självjäsa.

Drycken blev snabbt populär och spred sig genom Europa. Under 1400-talet blev cidern mer av en vardagsdryck framförallt i Frankrike, men fick även ett starkt fäste i Spanien, England och Tyskland.

Namnet cider kommer från franska ”cidre”, som betyder äppelvin. Grundtanken för tillverkningen är densamma idag som för 2000 år sedan. Man pressar äpple och jäser till vin. Detta sker antinge på naturlig väg eller med hjälp av tillsatt jäst.

Efter jäsning, vanligtvis på ståltankar, tappas cidern på butelj för en andra och kolsyregivande jäsning. Detta om man använder den så kallade traditionella metoden.

Efter avslutad jäsning hanteras flaskan i så fall så att jästfällningen samlas i flaskhalsen. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner och jästfällningen avlägsnas.

Ett enklare och billigare sätt är att drycken filtreras och kolsyran tillsätts.

Stilen på just cider ska vara mörk, rustik och mustig. Den görs på cideräpplen som får ligga och mogna några månader efter skörd och bli i princip övermogna.

Vill man istället göra ett lätt äppelvin använder man äpplen som lånar sig väl till detta- med frisk syra och elegans. Dessa pressas färska och man sneglar på vitvinstillverkningen för att få en ren, stram stil.

Det går att finna en hel del produkter på Systembolaget på äpple. Länge var många bara söta och lite lätt syntetiska i doft och smak. Idag går trenden lyckligtvis istället mot autenticitet, ekologisk odling och hantverk.

Cider och äppelvin passar formidabelt både att dricka som det är, och till mycket i matväg.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/apple_tart_pastry_apple_baked_sugar_dessert_food_slice-565140-jpgs_.jpegDet finns härliga produkter värda att utforska med äpple som råvara. Friskt och fräscht! Här kommer förslag på några svenska godbitar på äppel päppel!

 

Bedstekilde 0003, artikelnummer 31363, 136:- 
Svenskt torrt vin av äpplen, Sverige , Skåne län , Simrishamns kommun

Jag hade äran att besöka de vackra äppellundarna i Bedstekilde nyligen och det är alltid glädjande att mötas av skaparglädje, ambition och innovation. Här på Skånska Österlen väljer man att göra äppelvin efter vitvinsmetoden och strävar efter rena, strama viner med hög syra och fräschör. Uppfriskande! Bedstekilde 0003 har smak av gröna äpplen, lime, citron och färska örter. Njut väl kyld som den är eller till ostron, en toast skagen eller anrättning med fisk och skaldjur.

 

2015 Cox Orange, artikelnummer 31096, 136:-
Vin av Äpplen, Sverige , Skåne län , Simrishamns kommun

Fruktig, mycket frisk smak med tydlig karaktär av svenska röda äpplen- i detta fallet har man producerat vinet på klassiska sorten Cox Orange. Vinet är torrt och friskt med inslag av citron, röda vinteräpplen, gråpäron och örter. Serveras kallt som det är eller till småplock, fisk eller kyckling.

 

 

 

Skånsk Äppelcider, artikelnummer 38184, flaskjäst, 99:-
Tillverkad i Sverige , Skåne län , Simrishamns kommun, Kiviks musteri

Torr cider med stor och fruktig smak med tydlig karaktär av mogna vinteräpplen samt inslag av citron och nyslaget gräs. Serveras kyld som sällskapsdryck eller till rätter av kyckling eller fläskkött.

 

 

 

2014 Brännland Iscider, artikelnummer 76345, 149:-
Fatlagrad , Sverige

Fruktig, mycket sött och koncentrerat dessertvin på äpplen som fatlagrats. Den påtagligt friska syran gör att vinet får en underbara balans. Karaktär av fat, röda äpplen, citronzest, hjortron, kryddor och mandelmassa. Serveras kyld till äppeldesserter eller allt som är av knäckig karaktär-alternativt hårdlagrade ostar som till exempel Gruyere och Comté.

 

 

 

 

2013 Maglehem n:o 4:15, artikelnummer 90346, 110:- 
Tillverkad i Sverige, EKOLOGISKT

Fruktigt, mustigt och vackert bärnstensfärgat med nyanserad söt smak, fatkaraktär, inslag av röda höstäpplen, mandelmassa, pomerans och gräddkola. Serveras sval som aperitif, till äppeldesserter, tropisk frukt, créme bruleé, toscakaka eller till smakrik, lagrad ost.

 

 

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer