Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Eva Weckström

Alsaceviner till julmaten

På julbordet ståtar ofta öl, mumma, snaps eller generösa röda viner men självklart kan man även dricka vitt vin till julens läckerheter. Det gäller bara att ha koll på vilken typ. Häng med!

En region att vända sig till i detta fallet är pittoreska Alsace, beläget i norra Frankrike nära tyska gränsen. Alsace ligger skyddad av bergskedjan Vogeserna. Detta läge ger området Frankrikes soligaste och torraste vindistrikt och här gör man av tradition sina vita viner torra och fylliga. Det finns även härliga lite sötare viner men dem tar vi vid annat tillfälle.

Stilen på alsacevinerna har naturligt uppkommit för att matcha den lokala maten som är fet och kryddig- fläsklägg, korv, surkål och fois gras för att ta några exempel.

Området är en dröm som resmål. Andlöst vackert med medeltida charmiga byar som taget ur en sagobok med tinnar och torn, korsvirkeshus och lull-lull.

Hotell des 2 Clefs

Hotel Des 2 Clefs i Turckheim, Alsace. Som en saga!

Druvorna i Alsace är nästan uteslutande gröna, då dessa är tåligare och klarar svala klimat bättre. Här är vi nämligen på gränsen för att kunna odla vin överhuvudtaget. Man gör oftast endruvsviner vilket är ovanligt för Frankrike och de ”ädla” druvorna är riesling, pinot gris, gewurtztraminer och muscat (den senare odlas på väldigt liten areal dock). Dessa får klassificeras som Alsace Grand Cru, den högsta kvalitetsbeteckningen.

En bra druva om man vill ”play it safe” är populära och fruktiga pinot blanc som passar till det mesta. Rieslingdruvan har högre syra och gör sig bäst i en matchning med just syrliga tillbehör. Pinot gris har lägre syra och ger fylligast viner generellt vilket gör att den matchar fet och smakrik mat formidabelt bra. Gewurtztraminer,”den kryddiga druvan från Tramien” och är aromatisk, parfymerad med svag eller kraftig restsötma och passar bäst till något liknande på tallriken. För den äventyrslystne är just gewurtztraminer och löksill en oslagbar kombination!

Man gör även viner i Alsace där man blandar de olika druvsorterna. Dessa kallas antingen ”gentil” som innehåller minst 50 % ädla druvor eller ”edelswicker” som är ett enklare bordsvin gjort på en eller flera druvor.

 Nedan ett axplock alsaceviner samt förslag till matchning.Hugel Gentil 2015

Hugel gentil 2015114:- Artikelnummer 2108

Pålitligt fylligare vin med angenäm generöst fruktig doft och frisk syra. Karaktär av persika, lime, krusbär och gula inlagda plommon. Bra koncentration, lång eftersmak. Jättegott. Vinet är en blandning av sylvaner, pinot blanc, pinot gris, gewurtztraminer, riesling och någon enstaka skvätt muscat. Eftersom vinet är både kraftfullt och balanserat är det ett bra allroundvin till det mesta på det dignande julbordet.

 

Pinot Blanc Organic 2015
Pinot Blanc Organic 2015109:-, Artikelnummer 1002

Ekologiskt vin som är torrt, välbalanserat, fruktdrivet, generöst och druvigt. Karaktär av gul stenfrukt, honungsmelon, nashipäron och pomelo. Funkar till det mesta, varför inte rökt sik, grönkål, gravad lax eller julskinka.

 


Dopff & Irion Riesling 2015
Dopff Irion Riesling89:-, Artikelnummer 2173

Klassiker på bolaget sedan 1975! Mycket friskt och publikt vin med inslag av lime, bivax, solmogen nektarin och flintiga mineraltoner. Serveras kall som aperitif eller till lutfisken, den inkokta laxen, de lättare sillinläggningarna eller lyxiga skaldjuren. Tänk på att lite syra behövs i maten för att möta syran i vinet.

 

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2015
Gustave lorentz Pinot Gris109:-, Artikelnummer 85258.

Robust vin från pålitlig producent. Fylligt och mjukt med rik karaktär av gråpäron, nötter, färsk svamp, torkade aprikoser, krutrökig mineralitet och honung. Underbart till svamp, panerade rätter, kryddiga korvar, jansons frestelse, fläsk, köttbullar, fågel, lamm.

 

Hubert Beck Réserve du Chevalier Gewurtztraminer 2015
Hubert Beck Gewurztraminer96:-, Artikelnummer 4592

Aromatiskt, parfymerat blommig doft med avrundad syra och kryddig smak av lichifrukt, torkade aprikoser och apelsinblom. Viss restsötma, 19 gram per liter. Fantastiskt spännande och gott till löksillen eller de mer kryddstarka korvarna, leverpatén, aladåben eller de rökta fiskrätterna.1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/vine-in-the-sun-vineyard-champagne.jpg

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer