Svenska flaggan

Hämtar annons

Månadens Vinhus: Alain Brumont

Château Montus Rouge 2016

350:-

BeskrivningAlain äger idag två slott; Chateau Bouscassé, som han ärvde från sin far 1979 och där hans vinresa och revolution började redan vid 17 års ålder. Chateau Montus kom in i bilden i början på 80-talet. Bouscassé är i stort sett självförsörjande med sina frukt- och grönsaksodlingar, sin kycklingfarm och närheten till boskap. Där förfogar man idag över över 120 hektar, där 50 av dem är odlat med vin. Många av rankorna planterades för över 100 år sedan. Jordmånen är en blandning av lera och småsten, till skillnad från Montus som är odlat på lera och något större stenar, likt de i Chateaunef-du-Pape. Montus omfattar cirka 25 hektar och där är i huvudsak tannat planterat.

För att få ett naturligt ekosystem i vingårdarna odlar man även olika grödor och bönor, och låter höns, får och kossor picka och beta fritt mellan rankorna. Hållbarhet och biologisk mångfald är lika betydelsefullt som att värna om och tämja tannat enligt Alain.
RecensionTannat med en mindre andel cabernet sauvignon, som macererar i cirka en månad, innan lagring på franska ekfat i drygt ett år. Stadigt med en början till mognad. Söta kryddor, mörk bitter choklad och aromer av björnbär, peppar och svart fikon avlöser varandra. Ankbröst, potatisgratäng och björnbärsås är allt som behövs.
  • EkologisktNej
  • VeganvinNej
  • Publiceringsdatum19 maj, 2023