Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Sommar och sangria!

Den spanska varianten på bål är lite som glögg. Och även bål för den delen. Knappt drickbart, eller somrigt, svalkande och supergott!

Sangria har sin historia i Spanien. Namnet kommer troligtvis från det spanska ordet ”sangre” som betyder blod. Nu blev kanske drycken ännu mer avskräckande för den som redan flyr den. Fast ge den en chans till! Eftersom det vimlar av recept på sangria, det finns en sort för varje smak. 

Basen består traditionellt av ett rött vin, som därefter förstärks och sötas upp med eventuellt apelsinjuice, brandy eller annan starksprit, kanelstänger och fruktskivor. Det finns även vit sangria gjord på vitt vin och en fräschare variant på cava. Öl gjort som en sangria har också dykt upp på hyllorna till och från. 

Jag upptäckte sangria när jag pluggade spanska i Barcelona för en väldans massa år sedan. Upptäckten startade billigt och enkelt. En Don Simon på tetrapack fick förgylla de varma sommardagarna. Don Simon är en av de största producenterna av juicer, mjölkdrycker och framför allt sangria i Spanien. Men störst är långt ifrån bäst… 

 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/sommar-drink-cocktail-jordgubbe.jpgMan måste börja någonstans. Numera har jag gjort slut med Simon. Han höll helt enkelt inte i det långa loppet. Istället har jag provat olika sorter på spanska krogar. En del mindre lyckade försök och andra mer smakrika. En favorit har faktiskt blivit varianten som är gjord på cava. Den är oftare fräschare, mindre söt och svalkar fint i solen.

Självklart funkar det lika bra att mixa med annat bubbel, som prosecco och crémant från Frankrike.

På vår systersajt finns det ett riktigt gott och enkelt recept på just vit sangria med cava:

https://media.dinvinguide.se/nordefors/vit-sangria/

Vill du hellre ha en klassisk sangria gjort på rött vin, finner du ett trevligt recept nedan.

Föredrar du att ta det lugnt på semestern och köpa en färdig variant? Mitt råd är då att skippa Simon helt och titta på vad som finns i beställningssortimentet istället. Utbudet är litet fast här finns två sorter som jag provat nyligen.

Freixenet Sangria Classic Royal, nr 76763. 79 kr. Beställning. 

Det här är en ärlig sangria, utan en massa tillsatser och hyfsat låg sockerhalt. Basen är ett rött vin från Spanien som fått extra skjuts och smak av citrusjuicer och kryddor. Bara att hälla upp i en karaff med mycket is och servera.

Freixenet har även en vit variant som är lätt mousserande. Sangria White Frizzante, nr 76884. 75 kr. Beställning.

Sangria Rita 2018, nr 83163, 147 kr. Beställning.

Nyhet i beställningssortimentet från Mallorca. Kostar lite mer än många andra, men smakar desto godare och bättre. Den marknadsförs som en gourmet-sangria som bara görs på naturliga råvaror. Fixa ett stort glas, fyll upp med is och sen rejält med Rita. Det smakar hemmagjort, friskt, svalkande och mycket Spanien.

Drick din sangria som den är – i solen, på balkongen eller uteplatsen. Det är en härlig fördrink och varför inte prova till en sommarbrunch? De torrare sorterna funkar även fint till tapas som skinka, spansk tortilla och gazpacho med mycket mera.

Olé y salud!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer