Svenska flaggan
menger-krug Pfaltz
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sekt bäst i test

Vad är väl en sekt? Det kan vara en grupp människor som är sammanbundna med en ideologi, religion eller ledare eller mousserande vin från Tyskland eller Österrike. Gissa vad jag har provat?

Min religiösa övertygelse, om den finns, lutar snarast åt Dionysos och vinsekter, så låt oss titta på något av det som ligger inom hans domän: vin.

dionysos-606x700

Sekt är namnet på mousserande vin från Tyskland eller Österrike. Många producenter gör dessa viner på druvor som riesling medan andra på diverse internationella druvor. Riesling är en riktigt bra druva att göra mousserande viner på, den har hög syra, elegans och en naturlig sötma som ger en härlig kombination. Gillar du riesling så gillar du sekt gjort på druvan.

Trots att det görs stora mängder mousserande vin i Tyskland ser vi inte så mycket av dem på våra breddgrader. Många av dessa viner är väl i och för sig ingen större förlust att vi slipper, men det görs också riktigt bra mousserande viner på sina håll. Redaktionen fick prova på ett par sådana. På Systembolaget finns för närvarande sju sekter från Tyskland och fyra från Österrike, utav dessa finns fyra stycken i utvalda butiker.

Vid redaktionsprovningen hittade vi två stycken. Ett lyfter vi fram här och ett på vår systersite DryckesListan.se

menger-krug Pfaltz

Marie Méthode Rurale Brut Riesling från producenten Menger-Krug är ett vin som sticker ut på flera sätt och alla är bra. Det är också ett utmärkt vin till julens fröjder och dignande bord. Vid sidan av detta är det också intressant. Ordet intressant kan ibland ses som negativt i vinvärlden, så inte här. Det är gjort med en lite udda metod när det kommer till mousserande viner – méthode rurale – ett äldre sätt att göra mousserande vin.

Metoden går ut på att vinets jäsning påbörjas i tank eller på fat och innan det jäst klart tappar man upp det på flaska, där det får jäsa färdigt. Detta ger ett mousserande vin med lite mindre tryck än vanligt vilket gör det lite mjukare och också lite enklare att känna vinets smaker. Det blir dock också lite mindre bubblor.

menger-krug Pfaltz

Marie Méthode Rurale Brut Riesling 2012, Menger-Krug, Pfalz, Tyskland, 299:-, Nr 77456, Systembolaget beställningssortimentet * 

Det här är ett vin som kostar som en champagne, det är dock ett vin som står upp väl då det har en egen ton och uttryck. Här finns fina rieslingsmaker med mycket citrusfrukter, vit persika samt aromatiska örter och blommor och en hint av bärsötma. Vinet är dock helt torrt, har en härlig syra och fina små bubblor och en lång smak. Det här är ett elegant, komplext vin som kommer sitta som en smäck till julbordet.

Våga prova något nytt och annorlunda som detta, en personlig favorit.

Magnus Reuterdahl

*) Notera att vinet heter Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2011 hos Systembolaget. Vinet har bytt namn mellan årgångarna, importören ska uppdatera detta så snart som möjligt.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer