Svenska flaggan
Zinfandel

Zinfandel

Zinfandel är det amerikanska namnet på den blå kroatiska druvan tribidrag. Druvan är också känd under namnet primitivo i Italien. Tribidrag är det hitintills äldsta kända namnet på druvan som sannolikt från Dalmatien i Kroatien. Druvan är släkt med bland andra plavac mali och vranac.

Idag är druvan känd som zinfandel på de flesta ställen i världen där den odlas idag. Förutom i USA finns den under detta namn i Kanada, Mexico, Australien och Sydafrika. Den finns också smärre planteringar i Frankrike. Idag är det inte ovanligt att även italienska producenter använder namnet zinfandel men då främst i produkter som riktar sig mot den internationella marknaden.

Läs mer om druvan i artikeln om tribidrag och i artikeln om primitivo.

Andra synonymer inkluderar crljenak kastelanski och pribidrag (Kroatien), kratosija (Montenegro) samt morellone, primaticcio, uva di corato och zagarese (Italien).

Zinfandel är en druva som kan ge stora skördar, den mognar förhållandevis sent. Klasarna är mellanstora och täta. Vinerna är ofta fruktiga, med smak av mörka och blå frukter och bär och en hel del kropp. Det görs allt från roséviner till röda fruktbomber på druvan. Ibland får de en ganska syltig ton. De kan uppnå hög alkoholstyrka.

Hur druvan kom till USA finns de många historier och teorier om. Den kom sannolikt till USA i början av 1800-talet. Det är i Kalifornien som de flesta odlingarna finns, men den odlas i de flesta delstater. Vinodlarna i Kalifornien har alltid betraktat zinfandel som en inhemsk druva, även om det visat sig att den är identisk med den syditalienska druvan primitivo och i förlängningen tribidrag.