Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Xinomavro - DinVinguide

Xinomavro

Xinomavro är en blå druva från norra Grekland. Namnet betyder ungefärligen den svarta syrliga. Det är den dominerande druvan i Norra Grekland och de bästa vinerna kommer oftast från Naoussa. Det är en av de mer planterade blå druvorna i Grekland. Det finns flera kloner, de mest kända är velventós och yiannakochori.

Grekisk stavning av druvan är Ξινόμαυρο. Druvan har många synonymer, bland annat csinomavro, mavro, mavro naoussis, mavro naostino, mavro xyno, naouses mavro, naoustino, naoystrino mavro, negroska popolka, niaousa, niasoustino, pipoliko, pipolka, popoliko, popolka, xinogaltso, xynomavro, xynomavron, zinomavro och zynomavro.

Druvan kan ge hög avkastning. Den mognar förhållandevis sent på säsongen vilket kan göra det svårt att få druvorna att nå full mognad. Vidare är den känslig för ädelröta och mögelangrepp av olika slag. De bästa vinerna kommer ofta från sandiga jordar med lite höjd över havet.

Xinomavro ger viner med en fin frukt med viss djup, skogstoner och en hög syra samt en helt del tanniner. Vinerna jämförs ofta med viner gjorda på pinot noir och nebbiolo.

Kvalitén på vinerna är ofta hög och de har stor lagringspotential. Vinerna mår ofta bra av att lagras i några år för att uppnå sin fulla potential. En del blandar därför i lite av andra druvor, t ex merlot och eller syrah, för att mjuka upp vinerna och göra dem tillgängliga som unga. Det går också göra vita viner på druvan, så kallade blanc de noirs. Vid sidan av detta används den till  roséviner och mousserande viner.