Druvguiden

Viognier

...är en nykomling bland de internationella druvsorterna. För inte så länge sen fanns druvan nästan bara i norra Rhônedalen i Frankrike, där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie.

Bild från DinVinguide

Viognier är en nykomling bland de internationella druvsorterna. För inte så länge sen fanns druvan nästan bara i norra Rhônedalen i Frankrike, där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie. I dag ökar odlingarna i raketfart världen över, och viognier odlas bland annat i franska Languedoc-Roussillon, i Italien, Grekland, USA och Australien.
Viognier ger oftast torra, vita viner. Vinerna är gula och har en aromatisk, blommig doft med toner av persika, aprikos och mogna päron. Vinerna är ofta relativt fylliga och eldiga med ganska mild fruktsyra.
Viognier används också i druvblandningar för att ge neutralare viner mer smak. Många producenter fatlagrar viognierviner också, men oavsett vilket brukar vinerna stå under rubriken druviga & blommiga.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).