Viognier är en nykomling bland de internationella druvsorterna. För inte så länge sen fanns druvan nästan bara i norra Rhônedalen i Frankrike, där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie. I dag ökar odlingarna i raketfart världen över, och viognier odlas bland annat i franska Languedoc-Roussillon, i Italien, Grekland, USA och Australien.
Viognier ger oftast torra, vita viner. Vinerna är gula och har en aromatisk, blommig doft med toner av persika, aprikos och mogna päron. Vinerna är ofta relativt fylliga och eldiga med ganska mild fruktsyra.
Viognier används också i druvblandningar för att ge neutralare viner mer smak. Många producenter fatlagrar viognierviner också, men oavsett vilket brukar vinerna stå under rubriken druviga & blommiga.
Druvguiden
Viognier
...är en nykomling bland de internationella druvsorterna. För inte så länge sen fanns druvan nästan bara i norra Rhônedalen i Frankrike, där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie.

Utforska våra guider
