Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
grön vindruva rolle, pigato, favorita

Vermentino

Vermentino är en grön druva, sannolikt från Italien. Druvan odlas framför allt på Sardinien och i Ligurien, det finns också odlingar på Korsika och i Piemonte samt i Languedoc-Roussillon och Provence i Frankrike. I Ligurien kallas druvan ofta för pigato, i Piemonte kallas den favorita och i Frankrike för rollo. Det finns också odlingar i Kalifornien och Australien. Dess ursprung är osäker med de flesta äldre västplasterna återfinns i och kring Italien och de största odlingarna återfinns i på Sardinien. Druvan har också en eventuell färgmutation i Vermentino Nero. Denna återfinns främst i Toscana och Ligurien.

Detta är en druva med många synonymer, bland annat agostenga, brustiano di corsica, carbes, formentino, grosse clarette, malvoisie de corse och vermentinu.

Druvorna är i regel ljust gröngula till bärnstensgula i färgen och har tunt skal. Vinrankorna odlas ofta i sluttningar mot havet där de kan dra nytta av det extra reflekterade ljuset.

Vinerna är i regel lätta och fräscha. De har oftast en bra syra och fräschören byggs i regel på av lite salinitet i avslutet. I smaken finns ofta toner av stenfrukter som persika och päron samt av citrusfrukter samt aromatiska örter, i avslutet är det inte ovanligt med en hint av bitterhet som går mot mandel eller grapefrukt i smaken. Det görs framförallt vita viner på druvan men i Provence är det inte ovanligt att druvan ingår i roséblender.