Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Uva di Troia eller Nero di Troia - DinVinguide

Uva di Troia eller Nero di Troia

Uva di Troia eller Nero di Troia är en blå druva från södra Italien. Det är en gammal druva döpt efter staden Troia i Apulien. På senare tid har namnet Nero di Troia blivit vanligare men det officiella namnt är fortfrande Uva di Troia.

Andra synonymer är barlettana, canosa, sumarello och uva della Marina.

Uva di Troia ger i regel en relativt låg avkastning även om man kan öka avkastningen men sänker då kavliten på vinerna. Druvorna har tjockt skal och växer i medelstora klasar. Druvan trivs i varma och torra klimat, t ex i den norra delen av provinsen Bari. Det är den tredje mest odlade blå druvan i Apulien och odlingarna omfattar omkring 1800 hektar.

Druvan har potential att ge viner av hög kvalitet och komplexitet. Vinerna får ofta en del kropp och kraft, relativt hög alkohol, bra struktur och tydliga tanniner men lägre syra. I smaken finns ofta toner av solmogna hallon, mörka körsbär, plommon, björnbär och blåbär. I eftersmaken finns ofta en kryddighet som drar åt svartpeppartoner och färska örter samt oliver, fänkål eller anis.

Uva di Troia används dels som ensam druva men också i blandning med andra druvor som bombino nero, montepilciano och sangiovese. Vinerna är i regel torra och det görs såväl röda som roséviner på druvan.