Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Trebbiano - druvan med många kloner Sangiovese- Jupiters blod

Trebbiano toscano

Trebbiano toscano är en grön druva från Italien. Ett annat vanligt namn på druvan är ugni blanc, detta används bland annat i Frankrike och i flera länder på Balkan. Det är en av de mest odlade gröna druvorna i världen, trots det tillhör den inte de mest kända. Odlingar finns förutom i Italien och Frankrike, Portugal, Kroatien, Bulgarien, Grekland, Ryssland, USA och Kanada. I Frankrike är den en viktigt druva för cognac men är också tillåten i Bordeaux.

Druvan har flera andra synonymer, till exempel alfrocheiro branco (Portugal), clairette ronde (Rhône, Frankrike), douradinha (Vinho Verde, Portugal), regrat (Tyskland), saint-émilion (Frankrike), st emilion (USA), trebbiano bianco med flera.

Druvan blommar sent och plockas ofta förhållandevis tidigt, ibland innan den uppnått full mognad för att ge hög syra. I smaken är det framförallt syran som är påtaglig, i övrigt är den ganska neutral, varför den främst används som blenddruva. De viner som görs på den är just lätta och fräscha. Förr var det inte ovanligt i att den också användes i röda viner, t ex i Chianti för att öka på fräschören. I Bordeaux återfinns finns den framförallt i Entre-deux-Mers och Blaye.