Torbato är en grön druva, möjligen från Grekland eller Spanien. På senare tid är det fler som anger Spanien som ursprung men det är inte till fullo klarlagt. I Frankrike kallas den för tourbat. Idag odlas den nästan uteslutande på Sardinien, framför allt i området Alghero. Det finns dock uppgifter om smärre odlingar i såväl Katalonien som Roussillon.
Synonymer är bland annat malvoisie du roussillon (Frankrike), vitis iberian och uva catalana.
Druvan ger vanligen låg avkastning och kräver mycket arbete i vingården. Den växer i stora tunga klasar vilket gör att det finns risk att grenarna bryts. Den trivs i varma klimat, i lerjordar och på relativt låg höjd.
Vinerna har ofta en krispig medelhög syra och bra struktur. I smaken finns ofta en delikat fruktighet med smak av saftiga päron, gröna äpplen, blommor och kamomill. Beroende på jordmån så finns det också ofta toner av flinta och kalk samt viss stensälta i avslutet. Vinerna har ofta bra längd och lite kropp, vissa bygger dock på detta med ekfatslagring. Det görs såväl vita viner som mousserande viner på druvan.