Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Druvguiden hos DinVinguide.se

Syrah

Syrah är en blå druva från Frankrike och sannolikt från Rhonedalen. Många har velat sätta ursprunget till Rhonedalen men det är omdiskuterat, andra teorier är att den ska kommit från Grekland. DNA-analyser visar dock att Syrah är en korsning av druvorna dureza och mondeise blancha, dvs en blå en och en grön druva. Bägge dessa druvor brukar bedömas komma från Rhone. Det är också i Rhone och framförallt i den norra delen av Rhonedalen som den vunnit sitt rykte. Druvan odlas också med stor framgång i Australien under namnet shiraz. Vi hittar dock också bra viner i USA, Sydamerika, Spanien, Portugal och Österrike.

Synonymer inkluderar shiraz, sira, sirac, sirah och syra. OBS att petite sirah (durif) inte är en klon eller synonym till syrah utan är en avkomma till syrah och peloursin noir.

Syra växer i relativt öppna klasar och är känslig för mögelangrepp men tål torka väl varför den blivit populär även i varmare områden än Frankrike.

Syrah ger viner med smak av mörka frukter och bär såsom björnbär, plommon och svartavinbär. I smaken finns också ofta svartpeppar och örter samt en viss blommighet. De har ofta en tydlig tanninstruktur och kan uppnå relativt hög alkhohohalt. Viner från Rhone har ofta inslag av jordighet medan de från nya världen ofta är lite tätare och fruktigare. Bägge stilarna kan dock uppvisa fin komplexitet och riktigt hög kvalitet.

Det är vanligt att syrah blandas med andra druvor såsom grenache, mourvèdre, carignan och cinsault men i vissa områden såsom Côte-Rôtie är det också vanligt att göra blandning med viognier.

I Frankrike hittar du några av de bästa vinerna i delar av Rhone såsom  Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage. Det görs också flera riktigt bra viner på druvan från Provence och Languedoc-Roussillon. I Australien är några av de bästa områdena för shiraz: Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley.