Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Solaris - DinVinguide

Solaris

Solaris är en grön sort av vindruva som används för framställning av vin, framför allt i svala klimat. Den är en komplex korsning som utav många räknas som en vitis vinifiera men som vissa beskriver som en hybiddruva. Det är den druva som haft mest framgång på svenska vingårdar. Trots detta ser de flesta solaris som en vitis vinifera-druva, då dess härstamning till huvudsak är från äkta druvor och Den är av EU godkänd att odla som äkta Vitis vinifera. I Wine grapes av Jancis Robinson m fl anges den dock som hybrid. Därför har vi går vi igenom druvans släktskap lite noggrannare nedan.

Ursprungligt namn är FR (Freiburg) 240-75.

Solaris – hybrid eller inte?

Solaris skapades 1975 i Freiburg, Tyskland. Druvan är en korsning druvorna merzling och geisenheim 6943. För att förstå diskussionen huruvida detta är en hybrid eller inte måste vi titta på druvorna som korsades.
Geisenheim 6493 är en korsning mellan druvorna zarya servera och muscat ottonel. Druvan zarya servera är en korsning mellan druvan seyanets malenga och en vitis amurenis-hybrid där druvorna inte beskrivs närmare. Merzling är också en korsning, gjord år 1960 i södra Tyskland mellan druvorna seyval blanc (sevye villard 5276) och freiburg 379-52. Den senare är en korsning av riesling och pinot gris. Seyval blanc i sin tur är en komplex hybrid mellan druvorna seibel 5656 och rayon d’or, den senare av dessa är en hybrid mellan druvorna seibel 405 och aramon du gard. Enligt uppgift innehåller seyval blanc gener från en icke vinifiera druva, jag har dock inte hitta vilken. Oavsett om vi ser den som en hybrid eller inte är det en komplex korsning med inslag av druvor som inte är vitis vinifera.
Solaris var resultatet av ett förädlingsprogram inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter, och den har god motståndskraft mot svampangrepp. Eftersom det är en vinterhärdig druvsort är den vanlig i flera nordeuropeiska länder. Den mognar tidigt och kan i varnare klimat få mycket hög sockerhalt och hög syra.
Druvan ger viner med fruktiga och parfymerade aromer med toner av citrusfrukter och gula stenfrukter. Vinerna kan få en hint av hasselnöt, samt har i regel bra syra. Den anses också lämplig för produktion av söta viner, eftersom den mognar till höga mustvikter.