Svenska flaggan
Semillon

Sémillon

Sémillon är en grön druva från Frankrike, sannolikt från Bordeaux eller dess närområde. Det var en gång i tiden en av de mest planterade gröna druvorna i Bordeaux, men den har tappat i popularitet. Undantagen är i de appellationer där man göra söta viner såsom Sauternes och Barsac. Det görs också riktigt bra torra viner i andra delar av Bordeaux och i Hunter Valley och Margaret River i Australien och den odlas i såväl USA som på New Zealand, i Argentina, Chile, Portugal och Sydafrika med mera.

Synonymer inkluderar blanc doux, chevrier, columbier, malaga och wyndruif samt groendruif.

Druvan har tjockt skal och när druvorna mognar går de ofta åt gult och rosa i färgen. Den blommar förhållande sent, kan ge stora skördar och anses som förhållandevis lättodlad. Sémillon är dock mottaglig för ädelröta, vilket är positivt i vissa vinregioner för vissa viner. Vinerna  har ofta relativt låg syra.

På många platser i världen ger druvan anonyma viner men i områden som Sauternes, Bordeaux, med atlantiskt klimat, dimmiga morgnar och soliga eftermiddagar så mår ädelrötan (botrytis) som bäst. Här finns perfekta förutsättningar för några av världens bästa söta viner. I andra områden i Bordeaux, bland annat i Graves och Pessac-Léognan, används druvan ofta tillsammans med andra druvor som sauvignon blanc och muscadelle för torra vita viner. I HunetrValley görs ofta druvrena viner och i Margaret River blandas den ofta med sauvignon blanc.