Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Semillon

Sémillon

Sémillon är en grön druva från Frankrike. Den kommer sannolikt från Bordeaux eller dess närområde. En gång i tiden var det en av de mest planterade gröna druvorna i Bordeaux men har tappat i popularitet. Sémillon är kanske bäst känd som druvan bakom de fantastiska söta vinerna från Sauternes, men det görs också söta viner från och Barsac lite söder om Bordeaux samt riktigt bra torra viner i Hunter Valley i Australien. Den odlas också i USA, på New Zealand, i Chile och Sydafrika med mera.

Synonymer inkluderar blanc doux, chevrier, columbier, malaga och wyndruif.

Druvan har tjockt skal och när druvorna mognar går de ofta åt gult och rosa i färgen. Den blommar förhållande sent, kan ge stora skördar och anses som förhållandevis lättodlad. Sémillon är dock mottaglig för ädelröta, vilket är positivt i vissa vinregioner.

På många platser i världen ger druvan anonyma viner men i områden som Sauterns med atlantiskt klimat, dimmiga morgnar och soliga eftermiddagar så mår ädelrötan (botrytis) som bäst. Här finns perfekta förutsättningar som ger några av världens bästa söta viner. I Hunter Valley i New South Wales, Australien så görs det fantastiska torra viner på druvan. Här lyckas man få hög syra i vinerna vilket ofta är ett problem med sémillon. Bägge dessa exempel visar på vikten att välja rätt växtplats för druvan för att få ut dess fulla potential.

I andra områden i Bordeaux, bland annat i Graves, och i andra vinregioner så används druvan ofta i blender, till exempel tillsammans med sauvignon blanc och muscadelle.