Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc är en grön druva från den västra delen Frankrike, sannolikt Bordeaux eller Loire. Det äldsta namnet på druvan kommer dock från Loire där den kallades fiers på 1500-talet. Sauvignon blanc är sannolikt en korsning av traminer och chenin blanc.

Druvan odlas över nästan hela vinvärlden men många av de bästa vinerna hittar vi i just Bordeaux och Loire. Idag finns det dock många utmanare, t ex Nya Zeeland, Chlie och Sydafrika. Andra länder att ha koll på är Österrike, Italien, Spanien, Portugal och Australien.

Synonymer inkluderar fié, fiers (historiskt namn Loire), fumé blanc, sauvignon bianco, sauvignon fumé, sauvignon musque muskat-silvaner och sauvignon blanca.

Sauvignon blanc kan ge stora skördar och trivs i många olika klimat. Druvan mognar tidigt, varför den också hinner mogna i svalare klimat. Den trivs faktiskt allra bäst i svala klimat med många soltimmar och framför allt en torr skördeperiod. Druvan är känslig för gråröta och mjöldagg.

Vinerna på sauvignon blanc har oftast hög syra och är nästan alltid tydligt aromatiska med doft och smak av svartvinbärsblad, fläder och nässlor. I smaken finns också ofta toner av gröna och ljusa äpplen, citrusfrukter, rabarber och krusbär. I varmare klimat går smaken ofta mer åt exotisk frukter såsom passionsfrukt Det görs såväl vita torra viner som mousserande och söta viner på druvan, i det senare fallet ofta med ädelröta.

LOIRE

I Loire är de främsta områdena för druvan är Sancerre och Pouilly-Fumé, här görs druvrena viner på druvan och mousserande under namnet Crémant de Loire. En del av vinerna ekfatslagras. Andra bra områden för druvan i Loire är Menetou-Salon, Quincy, Touraine och Reuilly. Många viner har en riktigt fin fräschörmed toner av gröna äpplen och citrusfrukter.

Bordeaux

I Bordeaux görs oftast viner tillsammans med andra druvor framför allt semillion och ibland muscadelle. Ett undantag är Chateau Margaux Pavillon Blanc som görs 100 % sauvignon blanc. De bästa vinerna från Bordeaux kommer i regel från Pessac-Leognan och Graves. Det kommer också fler och fler riktigt bra vita viner från andra delar av Bordeaux så som Entre-deux-Mers. Majoriteten av vinerna är jästa eller lagrade i ekfat och vinerna har ofta fin struktur och lite mer tropisk frukt och örtighet i smaken. Druvan används också i söta viner med smak av ädelröta från Sauternes, Barsac och Cerons. I dessa viner spelar dock vanligen semillon huvudrollen.

Nya Zeeland

Ett annat land som kommit att bli mer och mer synonymt med druvan är Nya Zeeland. De bästa kommer ofta från regionen Marlborough. Druvan blev populär där under 1980-talet. Vinerna har ofta lite av den exotiska frukten från Bordeaux, fräschören från Loire och en tydlig aromatisk örtighet, som ibland kan gå för långt. När de uppnår balans är de dock riktigt läckra. Vinerna lagras vanligen i ståltank.

Chile

I Chile hittar vi de bästa vinerna I områdena Casablanca valley och San Antonio valley

Sydafrika

I Sydafrika hittar vi bra producenter i områden som Olifants River, Constantia, Walker Bay och Cape Agulhas.