Svenska flaggan
Blå druva Georgien

Saperavi

Saperavi är en gammal blå druva från Georgien, ibland kallas den för kakhetian saperavi. Det har blivit en av de mest internationellt kända druvorna från Georgien under de senaste åren. Det finns åtminstone 17 kända kloner eller mutationer av druvan och ytterligare en handfull som heter saperavi-någonting, men som inte är släkt med druvan. Den odlas också i Azerbaijan, Armenien, Moldovien, Ukraina och Ryssland och på fler ställen i central Asien.

Druvan ger mörka viner, varför den ofta använts för att ge färg i viner men det är också en utmärkt druva att göra egna viner på. Färgen är också något som gett dess namn. Det är en av de mest odlade druvorna i Georgien. Idag finns det mer än 4000 hektar med vingårdar med druvan. Klasarna är relativt stora och förhållandevis lösa. Druvorna ger förhållandevis mycket sötma och medelhög syra.

Vinerna är ofta mörka och täta. I doften finns ofta mörka bär, lakrits, grillat kött, tobak, choklad och kryddor. Vinerna är saftiga och smakrika. De har mycket mörka frukter och bär, tydliga tanniner, bra syra och ett kryddigt avslut. Om de odlats i svalare områden brukat också nyanser av röda bär komma fram i frukten. Vid sidan av torra röda viner görs också halvsöta viner och söta viner på druvan.