Sangiovese är en blå druva från Italien. Den odlas i hela Italien, men de mest kända vinerna och de bästa vinerna kommer framför allt från Toscana och Emilia-Romagna. Dess ursprung är sannolikt att finna i eller i närheten av Toscana, det finns dock indikationer att den ursprungligen kommer från södra Italien. Första gången den omnämns kallas den sangiogheto på 1600-talet. Namnet sangiovese betyder ungefär Jupiters blod (sanguis Jovis).
Andra synonymer är brunello, brunelletto, corinto nero (Sardinien), prugnolo, negrello (Kalbrien), nerello (Sicilien), nielluccio (Korsika), sangiovese di romagna och toustain (Algeriet) med flera. Just sangiovese di romagna har ett eget kapitel här i druvguiden.
Sangiovese.
Druvan har tunt skal och mognar långsamt. Den är tålig mot torka men är mottaglig för angrepp av ädelröta. Det finns flera kloner av druvan.
Enklare viner på sangiovese är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. Mer koncentrerade viner har aromer som mörka körsbär, pinje, rostat kaffe och choklad, ofta kombinerade med en tydlig fatkaraktär. I Toscana kommer främst sådana viner från Chianti, Chianti Classico och Brunello di Montalcino samt i viss mån även från Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano. Viner gjorda på sangiovese romagna i Emilia-Romagna är ofta lite jordigare i tonen, har rundare frukt och lite lägre syra i jämförelse med de från Chianti classico eller Brunello di Montalcino.
Utanför Italien odlas den än så länge i mycket liten omfattning, det finns dock flera odlingar på Korsika samt några i Languedoc i Frankrike. Vidare finns odlingar i Schweiz, på Malta, i Turkiet, Israel och i Grekland. Det finns också odlingar i Nya världen, bland annat i Kalifornien och Washington i USA, Australien, på Nya Zeeland, i Chile, Argentina och Brasilien samt Sydafrika.