Sagrantino

Sagrantino är en blå druva från Umbrien i Italien. Sannolikt kommer den från området kring Montefalco i centrala Italien. Det är en gammal druva som möjligen kan spåras hela vägen tillbaka till antiken. Idag finns drygt 350 hektar med vingårdar i Italien varav drygt 250 i och kring Montefalco där omkring 25 producenter gör viner på druvan. Trots att det är en liten druva som är förhållandevis okänd fick den en DOC status år 1979 och DOCG status år 1992.

Det finns inga kända synonymer vilket visar att druvan har ett litet spridningsområde. Det finns dock odlingar med druvan i såväl Australien som Kalifornien.

Druvorna mognar sent på säsongen och stockarna tål kalla vintrar. Druvan är en av de druvsorterna med mest garvsyra i världen och ger viner med en djup lila, nästan svart, färg. I smaken finns oftast röda frukter och plommon samt exotiska kryddor som kanel. Vinerna har också ofta en lite jordig mörk ton med inslag av söt tobak. I DOC-vinerna tillåts att man blandar i 15% sangiovese. Vid sidan av torra röda viner görs också ett sött vin, i passito stil.

Till Alla druvor