• Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.

Välkommen till DinVinguide.se!

Kontakt

info@dinvinguide.seInstagramFacebook

Information

  • Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

Följ oss

2025 © Copyright - DinVinguide.se

Byggd med ♥ av Capace Media

Druvguiden

Rossese

Rossese är en blå druva, sannolikt från södra Frankrike.

  • Alla guider
  • Druvor
  • Vinatlas
  • Vinskolan
  • Ordlistan
  • Svenska importörer
Bild från DinVinguide

Rossese är en blå druva, sannolikt från södra Frankrike. Idag är odlas den främst i Dolceacqua i Ligurien, på den italienska rivieran. Det finns minst två mutationer, rossese bianco och rossese di dolceacqua.

Synonym är bland annat tibouren.

Druvan är relativt liten och eliptisk i formen. Den trivs bäst i medelhavsklimat. Det är en druva som är motståndskraftig mot många sjukdomar och mognar tidigt på säsongen.

Vinerna har ofta en ganska mild lätt aromatisk smak med inslag av jordgubbar, blommighet som drar åt rosblad och med toner av svartpeppar samt en lätt bitterhet i avslutet. Vinena har ofta viss kropp och bra syra. Det görs såväl viner på enbart rossese som i blandningar, ofta med sangiovese.

Utforska våra guider

  • bild på fatlagerVinskolan
  • bild på fatlagerVinatlas
  • bild på fatlagerDruvguiden
  • bild på fatlagerOrdlistan
Bild på en vinranka med vindruvor