Robola är en grön druva från Grekland. Den odlas på flera platser i Grekland, men framför allt på ön Kefalonia i Joniska havet. Druvan odlas också på öarna Zákynthos, Korfu och Lefkadas. Förr kopplades druvan samman med den italienska druvan ribolla, DNA-forskning har dock visat att de inte är närmare besläktade. Det finns också två kloner, en rosafärgad klon som kallas rombola kokkino och en mörkare som kallas mavro rombola.
Synonymer inkluderar bland annat asporombola, robbola och rompola.
Det är en druva som kan ge stora skördar, de bästa odlas i områden med karg och stenig mark och som buskar för att minska avkastningen. Druvan mognar tidigt och det är viktigt att plocka vid rätt tidpunkt. Det är en druva som är känslig olika mögel- och virusangrepp. I samband med vinifieringen och lagringen oxiderar den också lätt.
Vinerna är lätta och fräscha med fina citrustoner. På Kefalonia där några av de bästa vinerna på druvan görs är plantorna ofta på sina egna rotstockar i kalkrikjord. Detta ger ofta toner som minner om flinta och vinerna mycket energi.