Rkatsiteli är en grön druva från Kakheti i östra Georgien. Namnet betyder röd kvist. Det är en av de mest populära gröna druvorna i Georgien. Odlingarna av druvan omfattar omkring 20000 hektar. Många av de bästa vinerna kommer från den nordvästra delen av Alazani dalen kring byarna Kondoli, Tsinandali, Kisiskhevi, Vazisubani och Mukuzani. Druvan har spridit sig till många ställen, bland annat Ryssland, Armenien, Uzbekistan, Tajikistan, Ukraina, Moldovien, Bulgarien and Rumänien.
Synonymer inkluderar dedali rkatsiteli, mamali rkatsiteli, kukura, kakura, topoliok, gruzinski, koroliok, khangluri, asangluri och rkatsiteli gialo.
Klasarna är medelstora och druvorna mognar förhållandevis sent, i början av oktober. En av dess fördelar är att den är motståndskraftig mot frost. Druvan kan ge juice med hög sötma och relativt hög syra.
Rkatsiteli ger viner med ett relativt blommigt anslag. Därför används den ofta i blender med mer aromatisk druva såsom mtsvane kakhuri. Vinerna har smak av citrus, kvitten samt gula äpplen. Om vinet är gjort i kvevri får det tydliga tanniner, en krispig syra och smak av honung, torkade apelsinskal, kryddor, aprikos och andra stenfrukter. Druvan används främst för torra viner, men det görs också söta viner och fortfierade viner. PDO Kardenakhi är ett fortifierat vin där den ofta ingår. Det görs också brandy på druvan och den används också som bordsdruva.