Svenska flaggan
Riesling

Riesling

Riesling är en grön druva, sannolikt från södra Tyskland. Druvan är en av de mest kända gröna druvorna och en av de som ofta omnämns som en ädel druva. Många av de bästa och mest kända vinerna på druvan kommer från Tyskland, Österrike och Frankrike men den odlas över nästan hela världen och det finns strålande viner alla växtplatser.

Det finns en rosa variant av riesling, roter riesling, den odlas i Tyskland och Österrike men är ovanligt förekommande, sannolikt är det en klon av riesling men det finns en diskussion om denna är äldre än den riesling som är dominerande idag.

Riesling ska inte blandas ihop med graševina eller welschrielsing, druvan kallas också riesling italico och olaszriesling. Denna har ingen närmare släktskap med riesling, läs om den här.

Synonymer inkluderar johannisberg riesling, johannisberger, rhineriesling, riesling renano och weisser riesling.

Det finns flera kloner och varianter av riesling men det är sällan att det anges vilken av dem som används i respektive vin. Druvan trivs i svalare klimat, har relativt tunt skal. Den har en hög fruktsyra vilket gör att många viner kan lagras länge med fin utveckling, detta gäller särskilt vinerna från Tyskland och Alsace.

Riesling kan användas till många stilar av vin från helt torra till mycket söta och det är en utmärkt druva för mousserande vin tack vara sin höga syra. Vinerna är ofta fruktiga med smak av citrusfrukter och exotisk frukt och när de blir äldre blir det mer inslag av torkad frukt. De har också ofta inslag av aromatiska toner såsom svartvinbärsblad och blommiga örter. Druvan kan få ädelröta vilket används i flera sorters viner, dock främst söta.

I Tyskland görs utmärkta viner i regioner som Rheingau, Mosel, Pfalz, Rheinhessen och Nahe med flera. Alsace är lite torrare och vinerna tenderar till att ha mer volym och kraft, här är också ekfatslagring vanligare än i Tyskland. I Österrike kommer många av de bästa vinerna i Wachau och Kremstal där vinerna ofta har en ton grapefrukt och lite mer kryddighet. Missa inte heller de sötare vinerna viner från Neusiedlersee. Det produceras också utmärkt riesling i Nya världen, t ex i Australien från South Australia och Tasmanien, på Nya Zeeland, i Sydamerika, Sydafrika, USA och i Kanada.