Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Prokupac - DinVinguide

Prokupac

Prokupac är en blå druva från Balkan, sannolikt Serbien. Druvan är gammal och kan sannolikt härledas till medeltiden. Druvan är vanligt förekommande i Serbien och odlas i flera vinregioner bland annat i Zupa.

Synonymer inkluderar kamenicarka, majski cornii och skopsko crno (Ryssland Moldavien), nikodimka, nisvka och rskavac (Nordmakedonien) och zarcin (Bulgarien).

Prokupac är en druva som kan ge hög avkastning och har tjockt skal. Den mognar förhållandevis sent. De bästa vinerna kommer ofta från mer höglänta regioner. Vinerna på druvan har ofta en lätt fräsch ton som minner om viner gjorda på nebbiolo i Alto Piemonte, xinomavro från norra Grekland eller seriösa lättare viner gjorda på corvina. I smaken finns det röda och mörka bär såsom syrliga körsbär och hallon. Dessa smaker kantas av blommor som viol och rosblad och skogstoner samt inslag av svartpeppar. Många viner på prokupac har en härlig lätthet samtidigt som det finns ett djup i smaken och fin kryddighet. De är dock lite mjukare i kroppen och har en annan mildare tanninstruktur. Det finns något rustikt över dem men samtidigt elegant och komplext som gör vinerna spännande och charmiga. Vinerna är bra som unga men går också bra att lagra.