Pontac är en blå druva, ursprungligen från Frankrike, sannolikt den sydvästra delen av Frankrike. Flera källor anger dock också Bordeaux som en möjlig ursprungsplats. Nuförtiden odlas den endast i Sydafrika, där den odlats sedan slutet av 1700-talet. Före vinlusen var den vanligt förekommande i Sydafrika men år 2018 fanns det bara omkring 2000 vinstockar kvar. Dessa hittar vi Swartland, Robertson och Stellenbosch. Det är möjligt att det är druvan som Carl-Mickael Bellman hänvisar till i några av sina verk, bland annat Fredmans sånger N:o 53.
Synonymer är bland annat agreste noir, barbantal, nerone, pontak och vint tint.
Pontacs druvor har mörk färg och ett tjockt skal. Druvan är en så kallad teinturier, dvs en druva med färgat fruktkött. En anledning till att den idag är ovanlig är att den är känslig för flera typer av pestsjukdomar och oidium.
Det är få om någon som producerar viner enbart på druvan idag även om det funnits en del producenter förr, Hartenberg i Stellennbosch gjort ett sådant fram till år 2000. Vinerna beskrivs ha hög syra, vara tanninstinna och ha smak av mörka bär samt mörk choklad och ha en djup färg. Idag används Pontac främst tillsammans med andra druvor i rött vin, främst för sin färg och i fortifierade viner.