Druvguiden

Picpoul eller Piquepoul

Picpoul eller Piquepoul är en grön druva från södra Frankrike.

Bild från DinVinguide

Picpoul eller Piquepoul är en grön druva från södra Frankrike, möjligen från Languedoc-Roussillon. Den odlas också i Rhônedalen, Loire och Katalonien i Spanien och i Portugal. Vidare finns det en blå variant av druvan som kallas piquepoul noir och en rosa som kallas piquepoul gris. De mest kända vinerna görs i Picpoul de Pinet AOC, i Languedoc.

Synonymer piquepoul blanc, folle blanche (Loire), picapoll (Spanien), avello (Portugal) och gros plant.

Druvan kan ge stora skördar varför den ofta använts i enklare viner. Den har också en förmåga att ge ge viner med hög syra i varmt klimat, men är känslig för mjöldagg, ädelröta och svartröta.

De vita vinerna har vanligen hög syra, smak av olika citrusfrukter och blommiga örter samt en hel del salinitet i avslutet. Väljorda viner, särskilt från Picpoul de Pinet AOC, är utmärkta viner till skaldjur av alla de slag. Det görs såväl druvrena viner som viner tillsammans med druvor som clairette.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).