Picpoul eller Piquepoul är en grön druva från södra Frankrike, möjligen från Languedoc-Roussillon. Den odlas också i Rhônedalen, Loire och Katalonien i Spanien och i Portugal. Vidare finns det en blå variant av druvan som kallas piquepoul noir och en rosa som kallas piquepoul gris. De mest kända vinerna görs i Picpoul de Pinet AOC, i Languedoc.
Synonymer piquepoul blanc, folle blanche (Loire), picapoll (Spanien), avello (Portugal) och gros plant.
Druvan kan ge stora skördar varför den ofta använts i enklare viner. Den har också en förmåga att ge ge viner med hög syra i varmt klimat, men är känslig för mjöldagg, ädelröta och svartröta.
De vita vinerna har vanligen hög syra, smak av olika citrusfrukter och blommiga örter samt en hel del salinitet i avslutet. Väljorda viner, särskilt från Picpoul de Pinet AOC, är utmärkta viner till skaldjur av alla de slag. Det görs såväl druvrena viner som viner tillsammans med druvor som clairette.