Druvguiden

Pinot noir

Pinot noir är en blå druva från Frankrike.

Pinot Noir

Pinot noir är en blå druva från Frankrike, möjligen från Bourgogne. Den kan också ha importerats hit under romartiden och är möjligen synonym med druvan helvenacia minor. Under medeltiden gick den också under namn såsom noirien och morillon. De äldsta skrifliga beläggen för att den odlats i Bourgogne är från medeltid, men det är sannolikt att den funnits där längre. Oavsett vilket kan Bourgogne med fog sägas vara druvans hemvist det är åtminstone regionen som gjort den världsberömd. Därifrån har den sedan spridit sig över större delen av vinvärlden och är idag en av de mer planterade druvorna.

Synonymer inkluderar spätburgunder (Tyskland), pinot nero (Italien), blau-/blauerburgunder (Schweiz och Österrike).

Många av de absolut bästa vinerna på druvan kommer från Bourgogne och framför allt från Côte d’Ors norra del Côte de Nuit. De bästa vinerna kommer från enskilda vingårdar i kommuner som Gevrey-Chambertin, Morey St-Denis och Vosne-Romanée. Det produceras också riktigt bra viner i Côte de Beaune, men där konkurrerar pinot noir med chardonnay. De viktigaste kommunerna i denna del är Aloxe-Corton, Pommard och Volnay.

Pinot noir är också mycket vanlig och viktig i Champagne, där den växer i en tredjedel av vingårdarna. Även här ingår den i några världens bästa viner.

Ett land att ha koll på är Tyskland där vinerna på druvan utvecklats mycket det senaste åren, liksom i Österrike. Det finns också riktigt bra viner i norra Italien samt i nya världen. Åker vi utanför Europa finns det fantastiska viner ifrån till exempel Oregon i USA men också från Australien, särskilt i Victoria och på ön Tasmanien. Vidare finns det härliga och bra viner från Nya Zeeland, Chile och Sydafrika.

Det finns flera kloner, såsom 113, 114, 115 667 och 777, klonerna är oftare viktigare i nya världen än i Bourgogne där man pratar mer om växtzoner.

Druvan har tunt skal, vilket gör den känslig för stark sol. Druvan ger viner med relativt hög syra och ofta mjuka tanniner. Vinerna är i regl ljua, eleganta och har mycket komplexitet. Om de odlas i varmare klimat blir fruktigheten mer framträdande och smakerna mörkare. Det går också att göra vitt vin på druvan, till exempel Blanc de Noirs från Champagne.

Det är en druva som påverkas mycket av jordmånen, topografin och klimatet. Utifrån detta kan du älska ett vin på druvan från ett område och ogilla ett vin från en annan del av världen. Druvan anses vara svår att odla i jämförelse med många andra och den kräver mycket av sin odlare för att verkligen skina. När den odlas och omhändertas på rätt sätt för sitt område produceras det några av världens bästa viner på den.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).